Blog

Visszatért Bettany Hughes és most Törökország, Bulgária és Észtország rejtett kincseit kutatja

A díjnyertes történész, író, műsorvezető és professzor, Bettany Hughes visszatér a Viasat History képernyőjére a Kincsek Bettany Hughes-szal című sorozat új évadában. Az április 19-től minden pénteken 21:00-kor látható harmadik évadban Bettany hat mesés epizódon keresztül egy újabb felejthetetlen utazásra indul az emberi civilizáció történelmében, és eddig soha nem látott új felfedezéseket tesz közzé. Ellátogat a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt római amfiteátrumába Bulgáriában, egy újonnan felfedezett ősi táblaképhez Törökországban és Észtország gyönyörű erdeibe, miközben a figyelemre méltó mérnöki és kulturális teljesítményeket követi nyomon, amelyek megörökítik, hogy az emberek mit értek el szenvedélyük, rugalmasságuk és együttműködésük révén.

A harmadik évad azzal kezdődik, hogy Bettany Közép-Törökországon keresztül Kappadokiába utazik, ahol sziklába vájt településeket, valamint a 10 000 éves templomot és települést, Göbeklitepe-t látogatja meg. Bettany egy vadonatúj felfedezéssel is találkozik: a hihetetlen, 11 400 éves, kőbe vésett táblaképpel, amelyet Şanlıurfa mellett, Délkelet-Törökországban fedeztek fel. A kőfaragványt, amely egy meztelen férfit ábrázol, akit nagymacskák és egy bika támad meg, csak nemrég fedezték fel egy falusi pincében, és még soha nem forgattak róla.

Bettany ezután továbbutazik, hogy felfedezze az Ománi Szultánságot, egy meglepetésekkel és ellentétekkel teli országot. Visszatér Azerbajdzsánba, hogy újabb kalandokat éljen át a Selyemúton, majd Albániába utazik, hogy felfedezze az Adria partvidék szerpentinjeit. Északra utazva Bettany Észtországban találja magát, ahol ellátogat Saaremaa-ra – Észtország “viking-szigetére”, és egy erdei tisztáson elrejtve felfedez egy szent temetkezési helyet, ahol emberáldozatokra utaló nyomokat talál. Marika Mägi régész vezetésével Bettany különleges hozzáférést kap egy titkos raktárhoz, és bemutat egy arany kígyót formázó karkötőt a Kr. u. 3. századból. Visszatérve Észtország fővárosába, Tallinnba, Bettany egy tavaly feltárt hatalmas középkori hajóroncs történetét monda el. Nyugatra utazva Kihnu szigetét vizsgálja, amelyet Európa utolsó matriarchátusának neveznek. A motoros Mare Mätas, aki életét a Kihnu-kultúra megőrzésének szentelte, végigvezeti Bettanyt a sziget népszokásain és szokásain, és megismerteti a sziget egyedülálló hagyományait ápoló nőkkel.

Bettany epikus utazása Bulgáriában ér véget, ahol a hihetetlen történelmet létrehozó kultúrák mozaikját fedezi fel. A Fekete-tenger partján fekvő Várnában egy 6000 éves aranykincset mutat be, és feltárja azoknak az embereknek az életét, akik Európa egyik első kultúráját kovácsolták. A trák királyok völgyében Bettany különleges engedéllyel belép az UNESCO világörökségi listáján szereplő, 2300 éves, klímaberendezéssel védett sírkamrába, amelynek rendkívüli, vibráló freskói a mai napig érintetlenek. Kosti faluban megtapasztalva egy tűzszertartást, és Ribnovóban szemtanúja lehet annak, hogyan festik meg a pomák közösség tagjai menyasszonyaik arcát, Bettany megtapasztalja, hogy Bulgáriában még mindig milyen sok ősi hagyomány él. Heraclea Sintica elveszett görög településen a város szentélyeinek nyomaira, boltokra, egy városházára, egy bazilikára és Nemesis istennő ókori szentélyére bukkan. Bettany a Buzludzsa-emlékműnél fejezi be útját, amely egy kommunista ereklye, amely a múltra való emlékezés fájdalma és a múlt tanulságainak elfelejtése közötti feszültséget képviseli.

Tarts Bettany Hughes-szal minden péntek este 21:00-kor a Viasat History-n!

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Kincsek Bettany Hughes-zal

Bettany Hughes történész-professzor, televíziós műsorvezető népszerű sorozatának 3. évadjában még több kápráztató, különleges kincset mutat be a nézőknek. Feledhetetlen utazását az emberi civilizáció történetében új felfedezések információi és nagytudású helyi szakemberek színesítik. Ebben az évadban a világ legjobb állapotban fennmaradt római amfiteátrumát keresi fel Bulgáriában, egy nemrég előkerült ókori faliképet vizsgál Törökországban, és egy kísértetjárta várat is bemutat Albániában. Észtország gyönyörű erdeitől Omán lenyűgöző sivatagáig és a szikrázó Kaszpi-tenger partjáig Bettany olyan mérnöki, kulturális és vallásos remekműveket követ, amelyeket a szenvedély, a kitartás és tiszteletreméltó emberi együttműködés hívhatott életre.

Kapcsolódó műsorok