Blog

Normandia születése egy viking hódítónak köszönhető

Normandia: Harcosok földje címmel április 7-től minden pénteken 21:00-kor új, háromrészes dokumentumfilm érkezik a Viasat History műsorára, amely bemutatja, miért volt ez a számos háborús konfliktust megélt terület Európa egyik legáhítottabbja, amiért megannyi király és herceg ment csatába. Cikkünkben Normandia születéséről mesélünk.

Normandia illusztris története valamikor a 9. században vette kezdetét. A Nyugati Frank Királyság észak-nyugati partvonala két nagy folyóval, a Szajnával és a Loire-ral büszkélkedhetett, zöld erdők és termékeny talaj borította. Ebből a térségből lett később Normandia, amely a születését Sétáló Rollónak, a karizmatikus viking harcosnak köszönhette.

A 8. században a viking portyázók tartották rettegésben Európa számos országát. Olyanok voltak, mint a motoros bandák: megjelentek, fosztogattak, aztán gyorsan tovább álltak. A Nyugati Frank Királyság sem úszta meg a támadásokat, melyek gyorsaságára egyszerűen nem tudtak időben reagálni. Ez a macska-egér játék több mint száz éven át tartott, ekkor azonban a vikingek harcmodort váltottak és néhány helyett több száz hajóval tértek vissza, több ezer főből álló rablóhaddal gyakorta egy-egy vezetővel az élükön.

Ezek egyike volt Rollo, akit otthonából száműztek. Eleinte Angliában fosztogatott, majd a frank partokat vette célba. Mivel elődei a partmenti helyeket már kifosztották, ezért szélsebes hajóival és vikingtársaival felhajózott a folyókon, többek között a Szajnán és még a folyó védelmére épített hidat is bevették. Az óriásira duzzadt viking hadsereg egészen Párizsig jutott, és ugyan a várost nem tudták bevenni, tovább hajózhattak Burgundia felé.

A harcok során Rollo elég nagy hírnévre tett szert magának, és ezt kamatoztatni kívánta. Nagyhatalmú vezetőként pozícionálta magát, és mikor visszatért az északi városokba, ellenállás helyett Rouen városának érseke felajánlotta neki, hogy a város védelmezője legyen. Rollo elfogadta az ajánlatot, és ezzel Rouen kvázi uralkodója lett. Később elvette egy frank herceg lányát, aminek köszönhetően maga is egyike lehetett a helyi arisztokráciának és tovább terjeszthette hatalmát. Ezt nem mindenki nézte jó szemmel, az ellentét pedig újabb véres konfliktusokat szült, amibe a békére vágyó frankok egy idő után egyszerűen belefáradtak. III. Együgyű Károly, frank király alkut ajánlott Rollónak: letelepedhet és uralhatja Normandiát, cserébe meg kell védenie azt a viking betörésektől. Rollo ismételten elfogadta az ajánlatot, és így lett a rablóból pandúr, a viking hódítóból Normandia – egy új és prosperáló terület – hercege.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Normandia: Harcosok földje

A viking inváziótól az Oroszlánszívű Richárd által vezetett csatákig, a Viasat History legújabb dokumentumsorozata bemutatja, hogy mi tette Normandiát Európa legáhítottabb területévé. A normandiai hercegek több mint 300 éves történelme ugyanis elképesztő katonai eseményeket ölel fel. Az egyes epizódok a történelmi tartomány főszereplőit és tetteiket tárják a nézők elé: Oroszlánszívű Richárd mellett Hódító Vilmos, Fülöp Ágost és John Lackland is képernyőre kerül majd.

Kapcsolódó műsorok