Blog

Hat érdekesség hat olyan királynőről, aki megváltoztatta a világot

Bár sokáig csak háttérszereplőknek tartották őket a férfiak uralta világban, néhány királynő óriási hatalomra tett szert a történelemben. Közülük elevenít fel hatot a Királynők, akik megváltoztatták a világot című hatrészes sorozat, amely december 12-től minden kedd este 21:00-kor látható a Viasat History műsorán. A sorozat feltárja, mi hajtotta ezeket a nőket, hogy erősítették meg a hatalmukat és azt a kort is bemutatja, melyben uralkodtak. Cikkünkben eme hat királynőről árulunk el egy-egy izgalmas érdekességet.

I.Erzsébetnek, a szűz királynőnek több mint 3000 darabból álló ruhatára volt
Az 1500-as években bő 45 évig uralkodó angol királynő évente nagyjából 10 000 fontot költött el ruházatra, ami elképesztő vagyonnal ért fel, a kincstárnok szerint viszont „őfelsége ruházata királyi, nem túl drága és nem is hivalkodó” volt. Erzsébet rajongott az akkoriban újdonságnak számító selyemharisnyáért, aminek párja 2 fontba került – annyiba, amit egy kisebb parasztgazdaság haszonbérlete –, ennek ellenére a királynő minden héten új párat vételezett magának, a használtat pedig egy-egy udvarhölgyének adományozta.

I.Anna, brit királynő sokat hozzátett ahhoz, hogy az angolok megkedveljék a teát
A Stuart ház utolsó uralkodójaként Anna nem csupán egyesítette Angliát és Skóciát, de sok egyéb erénye mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az angolok körében elterjednek a máig tartó teakultusz. A kor szokásaival szemben Anna ugyanis nem ale típusú sört ivott reggelire, hanem teát, ezzel pedig gyorsan terjedő divathullámot indított el, főleg a nők körében, amihez az is hozzátett, hogy a kávéházakkal szemben a nők teázókba is beléphettek.

Viktória királynő napi 2500 szót vetett papírra
Az 1800-as években bő 60 évig trónok lévő Viktória királynőre már életében nemzeti szimbólumként tekintettek, aki szigorú erkölcsi elveket vallott. Összesen 9 gyermeket szült és 34 unokája volt, akik mind nemesi családba házasodtak be, ezzel Viktória kiérdemelte az Európa nagyanyja becenevet. De nem csupán gyermekvállalásban volt termékeny: naponta átlagosan 2500 szót jegyzett fel, haláláig részletes naplót vezetett, ami 122 kötet terjedelműre rúgott. Ezek egy részét a levelezéseivel együtt kiadták később, és ekkor derült ki az is, hogy ez a jóságos matriárka valójában óriási hatással volt a politikai életre.

Hatsepszut, egyiptomi királynő műszakállat hordott, hogy elfogadják királyként
A 3500 évvel ezelőtt uralkodó Hatsepszut egy olyan korban került trónra, amikor még hagyományosan férfiak uralták Egyiptomot. Férje, II, Thotmesz halála után egy darabig régensként uralkodott, majd teljes egészében magához vette a hatalmat, és kikiáltotta magát királynak. Ehhez megfelelő külsőt vett fel: meztelen felsőtesttel járt-kelt és műszakállat ragasztott. 22 évig tartó uralkodása alatt béke honolt Egyiptom felett, és ugyan halálakor Hatsepszut egy fáraóhoz méltó temetésben részesült, utódja néhány évtizeddel később elkezdte őt kitörölni a múltból, de nem kicsinyes bosszúból, hanem mert az akkori világszemléletbe nem fért bele, hogy Egyiptomnak női uralkodója is lehetett.

Aquitániai Eleonóra még a keresztes hadjáratokban is részt vett
A 12. században élt Eleonóra Nyugat-Európa egyik leggazdagabb nagyura leszármazottjaként már tinédzserként igen nagy vagyonra és befolyásra tett szert. A rendkívül művelt és autonóm nő kétszer is volt királyné – egyszer francia, egyszer pedig angol –, és annyira nem szeretett meghúzódni a háttérben, hogy első férjét, VII. Lajost még a keresztes hadjárataira is elkísérte udvarhölgyeivel és 300 lovagjával. A legendák szerint amazonnak öltözött és Mária Magdolna nyughelyén indult el a hadjáratra, hogy a nők fontosságát hangsúlyozza a háborúkban.

Boudica, a kelták királynője majdnem megfutamította a Római Birodalmat
A rómaiak 43-ban rohanták meg Britanniát, és térdre kényszerítették a kelta birodalmat. De egy lázadó királynő visszavágott, miután embereit elhurcolták, őt nyilvánosan megkorbácsolták, lányait pedig megerőszakolták. Boudica hadsereget toborzott, lerohanta Colchestert, a rómaiak brit központját, majd Londont is, és közel 80 000 emberrel végzett. Nero császár vissza is hívta a római erőket, de addigra sikerült legyőzni Boudicát, aki inkább megmérgezte magát, mielőtt fogságba esett volna.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Királynők, akik megváltoztatták a világot

Bár sokáig mellékszereplőnek vélték őket a férfiak dominálta történelemben, néhány királynő kivételes hatalomra tett szert és uralkodásukkal messze túlszárnyalták férfitársaikat. Ebben a sorozatban felfedezzük, hogy mi motiválta ezeket az asszonyokat, hogyan tartották kezükben a gyeplőt, és megismerjük azokat a korokat, amikor a női létnek előnyei is voltak. Követjük az egyes királynők hatalomra jutását, górcső alá vesszük uralkodásukat: történészek, tudósok és pszichológusok elemzései alapján megértjük az előttük álló kihívásokat és az uralkodónők hatalomhoz való hozzáállását. A sorozat szélesebb témaköröket is boncolgat, például a nők társadalmi szerepének változását, és hogy a régi korokban mit is jelentett a „gyengébb nemhez” tartozni.

Kapcsolódó műsorok