Blog

A II. világháború titkos fegyverei: ezek a történelmi érdekességek meglephetnek!

Tüzérségi fegyverek, repülőgépek, sőt felfegyverzett tengeralattjárók sem okoz meglepetést bárki számára, aki egy kicsit is érdeklődik a II. világháború története iránt. A villámháború megtervezésekor Hitler a költségekre való tekintet nélkül a végletekig felfegyverezte a hadseregét. A szövetségesek természetesen szintén tengernyi hadifegyverrel voltak felszerelkezve. Vajon találunk-e ebben az arzenálban bármit, ami még képes meghökkenteni bennünket, és titkokat rejteget?

Tesla halálsugarai
Nicola Teslára a mai napig úgy emlékeznek, mint minden idők egyik legnagyobb feltalálójára. Elsősorban váltakozó áramot használó eszközöket konstruált. Szabadalmaztatott különböző találmányokat, mint például: elektromos motor, kerékpárdinamó, napelem és sok más. Sok titkot rejtett az általa kifejlesztett erős sugarak (ma “halálsugaraknak” nevezett) kialakítása.

Nehéz elképzelni, hogy ha Tesla a II. világháború kitörése előtt beépítette volna találmányát, a történelem egészen másképp alakulhatott volna. Ha a halálsugár hadikézbe került volna, ha a technológiát átvette volna a Führer, az igazi apokalipszist jelenthetett volna.

Denevérbomba

Míg a halálsugarak még viszonylag reálisan hangzanak, az USA-ból származó ötlet, hogy támogassák az államokat a Japán elleni harcban, enyhén szólva kuriózumnak tűnik. A szakértők azt tervezték, hogy egy megfelelően kiválasztott denevérfaj repülne a japán városok fölött légi bombázás céljából. Ennek az lett volna a hatása, hogy sok tüzet gyújtanak, és így elpusztítják a kiválasztott városokat.

Az ötlet hívei úgy vélték, hogy ez humánusabb megoldás, mint az atombomba bevetése. Érdekes módon a projekt további munkálatait nem a szokatlansága miatt hagyták abba, hanem azért, mert túl lassú volt. Igaz, ha a projekt megvalósult volna, az egy igazán nem szokványos titkos fegyver lett volna.

A II. világháború fegyverarzenáljába a korszak történetének kutatói szerint többek között ágyúk, tüzes légörvények és… páncéltörő kutyák is tartoztak. Mindegyik esetben csak örülni lehet, hogy az ötletek megmaradtak az ötlet vagy az első tesztelési fázisban.

Hogy mit nézz a hosszú februári estéken? A történelem titkainak rajongóinak ajánljuk a “A második világháború titkos fegyverei” című dokumentumfilm-sorozatot. Premier február 5-én, hétfőn 21:00 órakor a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A második világháború titkos fegyverei

A második világháború példátlan fegyverinnovációk kora volt. A Viasat History friss dokumentumsorozata lenyűgöző találmányokat mutat be: kisebb épületek méretével vetekedő tankoktól kezdve az éjszakai látást segítő eszközökön át, titokzatos halálsugarakat, galambok által kioldott bombákat, valamint jégből készült repülőhordozókat. A legelképesztőbb kísérleti fegyverzetekkel ismerkedünk meg, miközben fény derül határtalan zsenialitásra és elszántságra (esetenként őrültségre), amelyek a titkok birodalmában ezeket a találmányokat kreálta.

Kapcsolódó műsorok