Blog

Világégés madártávlatból

Mit mesélnek nekünk a II. világháború ikonikus helyszínei a magasból?

A régi találkozik az újjal a Viasat History új dokumentumsorozatában: szeptember 13-án, hétfő este 23:00-kor indul el A II. világháború drónnal című hatrészes széria, amelyben harctéri történészek és katonai szakértők a modern dróntechnológia segítségével veszik újra nagyító alá a II. világháború ikonikus helyszíneit – legyen szó híres vagy elfeledett helyszínekről, épületekről harcászati roncsokról. A történelem sorsfordító mementókat ismerhetünk meg új szemszögből: cikkünkben egy-két olyan új felfedezést járunk körül, melyeket a drónok segítségével tártak fel a történelem legismertebb konfliktusáról.

Drónok szerint a világ, avagy a modern megfigyelés újdonságai

A II. világháború drónnal alkotói lézerszkennerekkel felszerelt drónok segítségével felülről pásztázzák a felfedezni kívánt területet. Képesek kiszűrni az azóta megjelent zavaró természeti elemeket, úgy mint fákat, bokrokat és egyéb vegetációt, hogy az archeológusok, történészek számára megmutassák magát a domborzatot. Egy ilyen szkennerrel felszerelt drón másodpercenként 300.000 mérést végez el, amellyel nem csupán rejtett titkok fedezhetők fel, de ezek pontos 3D-s modelljei is leképezhetők.

Az Ardenneki offenzíva: Egy elveszett egység nyomában

A halál ötven órája című filmklasszikust is megihlető Ardenneki offenzíva volt a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása, egyben a legnagyobb és leghalálosabb csata, amiben az amerikai hadsereg részt vett. Közel 20.000 amerikai katona veszítette abban az offenzívában, amely 600.000 „jenkit” érintett, köztük olyan legendássá vált alakulatokkal, mint a 101. légi szállítású hadosztály, de itt harcolt egy gyakorta figyelmen kívül hagyott egység, az afroamerikai katonákból álló 333. tábori tüzérség, amely akkoriban híres volt a pontosságáról: például egy alkalommal kilenc mérföldről tüzeltek egy náci tankra, és a négy lövésből három célba talált. Azt viszont senki sem tudta pontosan, hol állomásozott a 333., mikor a németek 1944 decemberében váratlanul elindították az offenzívát. A dokumentumfilmes csapat végül a belgiumi Schoenberg melletti erdőben bukkant rá az egység nyomaira. A szkennerekkel felszerelt drónok segítségével nem csupán azokat árkokat sikerült feltárni az erdőben, ahol a katonák meghúzódtak, de lenyomataik alapján azokat az állásokat is, melyekre a lövegeket telepítették. Itt küzdött meg a 333. a német erőkkel 1944. december 17-én, itt halt meg kétszáz társuk, hogy aztán visszavonulva ők is részt vegyenek a Bastogne-i csatában 1944. december 26-án, amely arról híres, hogy itt sikerült először megállítani a német előre törést. És ebben a 333. lövegei kulcsszerepet játszottak.

A normandiai partaszállás sikere egy párszáz fős kommandón múlt

A D-Day kétségkívül a II. világháború egyik leghíresebb mozzanata: a szövetségesek hétezer hajó segítségével egyetlen nap alatt 156.000 katonát juttattak Franciaországba, hogy megfordítsák a háború menetét. Bár a németek Pas-de-Calais megyében, a La Mache csatorna legszűkebb pontjánál várták a partaszállást, ez végül Normandiában történt meg, méghozzá öt különböző parton. Ezek közül az Omaha kódnevű szakaszon különösen véres ütközet zajlott le: az ide vezényelt 35.000 amerikai katonából 2.400 életét veszítette. Estére az amerikai erők elfoglalták a partot, de a hadművelet nem lett volna sikeresnek mondható, ha egy párszáz fős brit kommandónak nem sikerül elfoglalnia Port en Bessin városát, amely elválasztotta a kanadai és brit erőket az amerikaiaktól. Ezt az összecsapást a szkennerekkel ellátott drónok segítségével talán most először sikerült pontosan rekonstruálni korábban rejtve maradt lőállások, árkok és egységek felfedezésével. A rekonstruálásban most egy korabeli légi felvétel is segített, melyet a mostani adatokkal összevetve a filmesek kimutatták, hogy az összecsapás nem csupán többfrontos volt (az egyiken egy 25 fős csapat próbált áthatolni egy száz ember által védett ponton), de véresebb és keményebb, mint sejtették, és ha a kommandósok elbuktak volna, akkor az amerikai hadsereg nem tudott volna egyesülni a brit és kandai erőkkel, és az egész partraszállás katasztrófába torkollhatott volna.

Legyen szó a náci háborús gépezet elhagyatott gyárairól, a londoni bombázások keserű mementóiról vagy a Róma elfoglalásáért folytatott küzdelmekről, A II. világháború drónnal friss és izgalmas betekintést nyújt nem csupán a harcok menetébe, de új oldaláról mutatja be az átfogó háborús stratégiákat is – kizárólag a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A II. világháború drónnal

Ebben a sorozatban harctéri történészek és katonai szakértők élvonalbeli dróntechnológia segítségével veszik újra górcső alá a II. világháború ikonikus helyszíneit. Lengyelország legsötétebb erdőiből a Földközi-tenger kristálytiszta vizéig kevés a hely mondhatja magáról, hogy nem szenvedte meg a II. világháború kegyetlenségeit. E helyszínek mindegyike viseli még a borzalmas világégés ütötte sebeket; akár háborús károkat szenvedett épületekről, elnéptelenedett falvakról, repülőgép- és hajóroncsokról van szó, a bátorság és az áldozatkészség megrendítő szimbólumaivá lettek, és azon szerencsés nemzedékek számára, akiknek nem kellett a háborút átélniük, értékes mementói annak, hogy mit kellett megtenni a világ szabadságáért.

Kapcsolódó műsorok