Blog

Az I. és II. világháború, mint egyetlen nagy konfliktus

December 5-én, este 22:00-kor debütál A világháború: 1914-1945 című nyolcrészes dokusorozat a Viasat History műsorán, amely a XX. század két legnagyobb háborús konfliktusát teljesen friss megközelítésben, egyetlen nagy történelmi eseményként mutatja be, melyet hibás döntések, nagyra törő ambíciók, generációs tragédiák és emberfeletti bátorság köt össze.

A közhely tökéletesen áll az I. és II. világháborúra: eme két globális esemény után már semmi sem volt olyan, mint azelőtt. Évszázados birodalmak dőltek össze, és a hatalmi egyensúly eltolódott az öreg kontinenstől Ázsia és az Egyesült Államok irányába. Amellett, hogy a két világháború sok-sok millió ember életét követelte, számos olyan technológiai vívmányt, valamint társadalmi és kulturális fejlődést hozott, melyek nélkül a modern kor nem létezhetne. A két világháború között lezajlott a nagy orosz forradalom, polgárháború forgatta fel Spanyolországot és a globális társadalmat térdre kényszerítette a nagy gazdasági világválság. Mindeközben Európa és Ázsia több országában olyan szélsőjobboldali kormányok emelkedtek hatalomra, melyek vezetőiben az I. világháború szellemei éltek tovább.

Az I. világháborút lezáró versailles-i békeszerződés, amely a Német Császárságot jelölte meg a háború egyedüli okozójaként, és ezért jelentős területek átadására és jókora jóvátétel megfizetésére kötelezte, Németország szerint rendkívül méltatlan volt, és amit ugyan külső-belső nyomásra kénytelen volt aláírni, már magában hordozta egy újabb, nagyobb konfliktus magvait. A megsemmisült Habsburg Birodalom befolyásolható utódállamokat hagyott maga mögött, a megszégyenült japánok kéréseit elutasították és az olaszok sem távozhattak elégedetten a tárgyalásokról. Az újjáépülő Európában új eszmék jelentek meg: Oroszországban Sztálin került hatalomra, Münchenben pedig megalakult a nemzetszocialista párt annak karizmatikus vezetőjével, Adolf Hitlerrel.

Miközben Roosevelt megpróbálta kirángatni Amerikát a válságból, Japán elfoglalta Mandzsúriát, Németországban és Oroszországban könyveket égettek – a feszültség egyre kézzelfoghatóbbá vált. Hitler 1933 januárja és júliusa között minden politikai riválisától megszabadult, és úgy tűnt, semmi sem állhat az útjába. Spanyolországban polgárháború formájában feszült egymásnak a fasizmus és a kommunizmus – mindkét oldalt külföldről támogatták, és mindeközben a britek semmit se tettek. 1937-ben Peking mellett néhány lövés dördült, és ez okot adott Japánnak arra, hogy lerohanják Kínát. Aztán 1939 szeptemberében a nacionalizmustól feszülő Németország kirobbantotta a II. világháborút.

Keserűség, instabilitás, szegénység, befolyásolhatóság, politikai és gazdasági felfordulások fémjelezték ezt a bő 30 évet. Megannyi történész a világtörténelem legsötétebb időszakaként jellemzi ezt az időszakot, melyet két olyan világháború tesz keretbe, melynek során nagyjából 60-70 millió ember veszítette életét. Ezt a korszakot mutatja be A világháború: 1914-1945 című sorozat – a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A világháború: 1914-1945

A Viasat History legújabb dokumentumsorozata új perspektívából mutatja be a modernkori történelem legjelentősebb, ugyanakkor legerőszakosabb eseményeit. A két világháborúra egyetlen konfliktusként tekintve új nézőpontot ismerhetnek meg az érdeklődők, megértve azt, hogy az események miként alakították világunkat, és hogyan teremtették meg a jelent, a régi birodalmak kiirtásától kezdve a hatalmi egyensúly eltolódásáig.

Kapcsolódó műsorok