Blog

Az elfeledett frontvonalak nyomában

A II. világháborúnak sok olyan hadművelete volt, melyekről évtizedek múltán is hangosan zengenek a történészek, hisz sorsfordító, nagy tömegeket megmozgató katonai akciókról van szó, melyek sokszor rengeteg áldozattal jártak, máskor pedig óriási dicsőséget hoztak valamelyik félnek, ugyanakkor a háború hat éve során jó néhány olyan küldetés és összecsapás is lezajlott, melyek mára már eltűntek a köztudatból, pedig nem ritkán merészek, ambiciózusok, mi több, nagyhatásúak voltak. Ezekről rántja le a leplet az Elfeledett frontvonalak című hatrészes dokusorozat, amely január 9-án, hétfő este debütál a Viasat History műsorán, és cikkünkben is ezek néhányáról rántjuk le a leplet.

Így verték át a németeket egy hullával

Vagdalthús-hadművelet névre hallgat az a rafinált akció, amivel a szövetségesek jó eséllyel több ezer életet mentettek meg. Dél-Spanyolország partjainál a tengerben lebegve a németek a Brit Haditengerészet egy hullájára bukkantak. A William Martin névre hallgató századosnál egy táska is volt, benne egy, a Szicíliát megcélzó hadművelet tervezetével. A németek azt hitték, megfogták az isten lábát, és gyorsan elrendelték Szicília partvonalainak megerősítését, de valójában egy mesteri átverésnek estek áldozatul: a hullát – aki egy patkánymérget evett csavargó holtteste volt – a brit hírszerzés helyezte el a tengerben, hogy ezzel fals információhoz juttassák a németek, ugyanis a szövetségesek Szicília helyett Görögországot és Szardíniát tervezték megrohamozni. Ha úgy tetszik, meglehetősen morbidan és szabadon értelmezték a trójai faló stratégiáját – de sikerrel!

A csata, melyben a szövetségesek összefogtak a németekkel, és egy teniszcsillag hős lett

Négy nappal azt megelőzően, hogy a németek letették a fegyvert, az észak-tiroli Itterben egy kastély elfoglalásért folytak a harcok. Nem lehet tudni, hogy az ütközet során pontosan hányan haltak meg, igazából nem voltak jelentősek a veszteségek, az ütközet viszont egy dolog miatt mindenképp különleges volt: az amerikai és francia katonákból álló szövetséges erők összefogtak a németekkel, hogy kifüstöljék az itteri kastélyból a nácikat. A szövetségesekhez ugyanis a Wehrmacht katonái és dezertőrök is csatlakoztak, és ha ez nem lett volna elég bizarr, az ütközetben nemrég kiszabadított, a csatában önkéntesen jelentkező francia hadifoglyok is részt vettek – köztük néhai miniszterekkel, Charles de Gaulle, a későbbi miniszterelnök nővérével és egy Jean Borotra nevű teniszcsillaggal. Ez utóbbi volt az, aki felmászott a kastély falán, hogy megrohanja és elfoglalja a nácik által felállított lőállást. Az ütközet végül lehengerlő győzelemmel járt: közel 100 SS-katonát ejtettek foglyul, a csatában részt vevő francia hadifoglyokat pedig evakuálták: öt nappal később már Párizsban ünnepelhették a háború végét.

A német Titanic tragédiája

Az SS Cap Arcona, amely a Rügen szigeten található Arkona-fokról kapta a nevét, egy német luxus óceánjáró volt, amit 1927-ben bocsátottak vízre, hogy Hamburgból juttasson el gazdag utasokat és emigránsokat Dél-Amerikába. 1940-ben hadrendbe állították, hogy menekülteket szállítson, majd 1942-ben, egy, a Joseph Goebbels által megrendelt propagandafilmben eljátszhatta a Titanicot. A propagandaminiszter akkor még nem sejtette, hogy az óceánjáró hamarosan az általa eljátszott hajó sorsára jut, csak talán még tragikusabb módon. 1945-ben, a háború utolsó napjaiban a Cap Arconából az SS mozgó koncentrációs tábort csinált és a több ezer, többnyire orosz és lengyel hadifogollyal a fedélzetén a Balti-tenger nyílt vízére küldte mindenféle jelzés nélkül. A szövetséges légierő támadást indított a hajó ellen, ami aztán hamarosan elsüllyedt. Akik túlélték a süllyedést és a repülőgépek további támadásait – melyet mit sem sejtő pilóták vezettek –, azok sem jártak jobban: partra úszva az SS géppuskatűzzel fogadta őket, és szinte mindnyájukat legyilkolta. Több mint 4 600 fogoly lelte halálát a keserű katasztrófa során, és a mészárlást csak pár százan élték túl. A tragédia 1945. május 3-án történt, négy nappal az előtt, hogy Hitler főbe lőtte magát.

Az Elfeledett frontvonalak többek között bepillantást nyújt a Húsdarálóba, azaz a II. világháború és talán a történelem leghosszabb csatájába, bemutatja a Kenguru Repülőszázadot, az egyetlen olyan bombázó repülőegységet, amit bevetetettek Ausztráliában, hogy aztán hónapokon át egyedüliként szembesüljön a japán fenyegetéssel és bepillantást nyújt az Attu-i csatába is, az egyetlen olyan ütközetbe, amit az észak-amerikai kontinensen vívtak meg. Ezt az ütközetet úgy is ismerik, mint az „elfeledett háborút”, amivel kiválóan illik eme különleges dokusorozat tematikájába – minden hétfőn 21:00 órakor a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Elfeledett frontvonalak

A szövetségesek győzelme óta a történészek megörökítették már a szárazföldi csapatok, a haditengerészet, illetve a légierő hősiességét és nyomorúságát is – ez azonban nem a teljes történet! A háború átláthatósága érdekében számos további aspektust kell még számításba venni, összeesküvésektől a titkos műveletekig. A Viasat History hat epizód során pótolja azokat a hiányosságokat, amelyek a már jól ismert és dokumentált események között fellelhetőek. Feltáratlan kutatások, szakértői interjúk, archív felvételek és CGI segítségével életre kelnek azok a háborús erőfeszítések, amelyekről még sosem hallottunk…

Kapcsolódó műsorok