Blog

Az emberiség legnagyobb mítoszai: tényleg a Duna mélyén rejtőzik Attila, a hun sírja?

A mesék és mítoszok szinte egyidősek az emberiséggel, és vannak köztük olyanok, melyek a mai napig megválaszolatlanok: ezek nyomába ered a „Mítoszok – Az emberiség legnagyobb mítoszai” című sorozat, amelynek tudósai és kutatói többek között a Szent Grál és a Bermuda-háromszög titkának járnak utána. A sorozat 2021. december 6-án startol el a Viasat History-n, és többek között Magyarországra is ellátogat, hogy Attila, a hun nyughelyének nyomára bukkanjon. Cikkünkben mi is ennek járunk utána.

Még Szörényi Levente is Attila sírját kutatja

Az 5. században mindenki a hunoktól rettegett Európában. Vezetőjük, Attila, az „Isten ostora” hadjáratairól és győzelmeiről a mai napig legendákat zengenek, azt azonban senki sem tudja, hol temették el a rettegett uralkodót. A kutatók úgy vélik, hogy a nagykirály sírja valahol a magyar Alföldön lehet, egészen pontosan a Duna vagy a Tisza mellett. Móra Ferenc szerint Attila testét három egymásba illesztett koporsóban helyezték örök nyugalomra: egyet vasból, egyet ezüstből, egyet pedig aranyból készítettek. A temetésében segédkezőket pedig megölték, hogy senki se mondhassa el, hogy hol rejtőzik az uralkodó sírja.

Az Attila utáni kutatásban megannyi magyar kutató és kincsvadász mellett nem kisebb személyiség is részt vesz, mint Szörényi Levente, aki azt a pilisi ásatást is saját zsebből finanszírozta, amely több hunkori csontvázat is feltárt. Az Illés és a Fonográf együttesek egykori legendás tagja Az emberiség legnagyobb mítoszai alkotóinak elárulta, hogy több mint tíz éve próbál Attila nyomára bukkanni, és ebben a pilisi kőbányában egy olyan temetkezési helyet talált, ami talán közelebb hozhatja a legendás nyughelyhez. De Szörényinél a siker még várat magára.

Egyes feltételezések szerint Attilát valamelyik nagy folyónk mélyére temették. Tóth Attila a kutatócsapatával és egy ultrahangos szonárral felszerelve a Duna fenekét vizsgálja nyomok után kutatva. „Előfordulhat, hogy Attila sírját a Duna mélyén rejtették el. Mivel a birodalmának a központja a mai Magyarországon van, és a nyughelyét titokban akarták tartani, ezért könnyen lehet, hogy a monda igaz” – vélekedik a kutató, aki már csak azért is bízik ebben a legendában, mivel a víz alatt jobb állapotban maradhatnak fenn a maradványok.

A Duna mélyén vagy Budakalásznál lesz Attila sírja?

Habár bő másfél ezer évvel ezelőtt leigázták Európát, íjakkal felfegyverzett lovasseregeik pedig nem találtak méltó ellenfélre, a hunok rémuralma nagyjából száz évig tartott, és utána szinte nyom nélkül eltűntek. Nem hagytak maguk mögött írásos emlékeket, így Attiláról is csak az ellenségeiknek voltak feljegyzéseik. Nem tudjuk, hogy hogy nézett ki, ahogy azt sem, hogy merre rejtőzhet a sírja. Még magát a halálát is rejtélyek övezik: 453-ban házasodott össze Ildikóval, a germán hercegnővel, és másnap reggelre már halott is volt. Állítólag orrvérzése támadt, és a saját vérébe fulladt bele, más feltételezések szerint Ildikó ölte meg a fülébe cseppentett méreggel.

Bár Tóth és csapata egy római kori fal maradványára bukkantak a Duna mélyén, Attila nyomát nem sikerült meglelniük. A hun király legendája tehát tovább él, és ezt táplálja Anonymus 1200-ban íródott műve, A magyarok viselt dolgai is, ami szerint Árpád fejedelem azt kérte, hogy Attila király városában legyen eltemetve. De hol lehet ez a város, más nevén Szikambria? Dr. Lánszki Imre ökológus meg van róla győződve, hogy az Attila által alapított város Budakalász határában, a Nagy-Kevély oldalában van eltemetve, és talált is egy mélyedést a helyszínen, de ennek feltárásához még pénzt kell gyűjtenie. Talán ő lehet a kulcs Attila sírjának megtalálásában, ebben a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai és munkagépei is segítséget nyújtanak.

Az emberiség legnagyobb mítoszai felvétele idején még nem sikerült megválaszolni a kérdést, hogy merre rejtőzhet Attila legendás sírhelye, de Lánszki felfedezésével talán egy jókora elem a helyére került a kirakósban.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Mítoszok – Az emberiség legnagyobb mítoszai

Mítoszok: mennyi igazság rejlik bennük? Végére járunk legendás mítoszoknak, tudósok és hobbijukat űzők nyomába eredünk, régészek tárnak fel ókori sírokat és fognak víz alatti feltárásokba. A történelmi alakoktól a modern városi legendákig tartó út elvezet bennünket az ókori Egyiptomba, Attilához, a hunok királyához, és a hírhedt Bermuda-háromszög kellős közepébe. Hol lehet a Szent Grál, valóban létezett-e a titokzatos szigetlakók országa, Atlantisz, és a vérfarkasok tényleg csak a képzeletünk szülöttei? Ez a sorozat a mítoszok egy részét övező találgatások nyomába ered, különös elméleteket vesz górcső alá, és a tudomány segítségével vizsgálja ezeket a mítoszokat.

Kapcsolódó műsorok