Blog

Kleopátra titkos sírja nyomában

Hiába keresik már évszázadok óta, Kleopátra sírját a mai napi napig nem sikerült megtalálni, ám úgy tűnik, a legújabb felfedezések végre közelebb vihetnek minket Egyiptom utolsó királynőjének végső nyughelyéhez. Kleopátra titkos sírját keresi az az azonos című, négyrészes dokumentumfilm is, amely október 3-tól minden kedden 21:00-kor debütál a Viasat History műsorán, hogy 3D-s modellek és eredeti helyszínek felkeresésével gyűjtsön árulkodó nyomokat. Cikkünkben mi is bepillantunk az izgalmas nyomozás részleteibe.

Kleopátrának nemcsak a nyughelyét, de a halála körülményeit is rejtélyek övezik. Az egyiptomi királynő férjével, Marcus Antoniusszal közösen vetett véget az életének I.E. 30-ban, miután Octavianus római császár megsemmisítő vereséget mért az egyiptomi seregre, és az uralkodó páros sejtette, hogy a neheztelő császár nem gyakorol majd könyörületet felettük. Míg a legendák szerint Antonius egy karddal szúrta szíven magát, addig a feljegyzések arról számolnak be, hogy királynő hagyta, hogy egy áspiskígyó megmarja a karját, és ez okozta végzetét, ugyanakkor a korabeli életrajzíró Plutarkhosz szerint senki sem tudhatja igazából, hogy valójában mi történt. Szerinte a királynő az egyik fésűjében halálos mérget őrzött, mások szerint mérgező balzsammal kente be magát. Ma már többen is arra gyanakodnak, hogy a királynő egy méregbe mártott tűvel végzett magával. Mindenesetre haláláról az Alexandriába érkező Octavianus saját szemével győződött meg.

De vajon hol nyugszik most Egyiptom utolsó királynője? Kathleen Martinez, az elismert kutatónak szent meggyőződése, hogy Kleopátra egy ősi egyiptomi város, az Alexandriától 50km-re nyugatra található Taposiris Magnában nyugszik, egészen pontosan egy Ízisznek szentelt templom alatt található, több kilométer hosszú alagútrendszerben. Ízisz volt az egyiptomi panteon egyik legnépszerűbb istennője, aki a női erőt, az anyaságot és a dinasztia legitimitását képviselte, és Kleopátra is gyakorta azonosította magát vele, ezért elképzelhető, hogy a királynőt a templom alatt helyezték örök nyugovóra. Fényűző élete miatt Martinez egy hatalmas sírt keresett, és kutatásai során 21 nyughelyet is feltárt, ezek közül néhányban olyan múmiát talált, aminek a nyelvét arannyal pótolták – hogy beszélni tudjon a túlvilággal. A kutató úgy véli, hogy ezeket az egykoron tehetős embereket azért temették ide kétezer éve, hogy közel legyenek Kleopátrához. Egy másik nyom, ami Taposiris Magnához kötheti Kleopátrát, az az alexandriai legendás világítótorony kicsinyített mása, melyet szintén itt találtak meg, ugyanis Kleopátra kötődött az épülethez, ami anno a királyi negyede előtt állt. 15 éve tartó kutatásai során Kathleen Martinez ugyan nem találta meg Kleopátra sírját, de nem adja fel a munkát annak ellenére, hogy az alagútrendszer jelentős része víz alatt van. Szerinte itt kell lennie a nyughelynek. De vajon jó nyomon jár?

Kevés kapaszkodónk van Kleopátra végső nyughelyével kapcsolatban. A királynő az Egyiptomot közel 300 éven át uraló Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója volt, ez a dinasztia pedig nem hagyott nyomokat: egyetlen fáraójuk sírját sem találták meg, így azt is csak találgatni lehet, hogy nézhet ki Kleopátra múmiája, ha volt neki egyáltalán ilyenje. Egyes feltételezések szerint ő volt az utolsó királynő, akit ezen ősi módszer szerint temettek el, de erre sincs konkrét bizonyíték. Sőt, magáról a királynőről is csak egyetlen ábrázolás maradt fenn Egyiptomban, méghozzá Alexandriától 800km-re, a mai Qift városában egy ókori jósda falán.

Egyes feltételezések szerint Kleopátrát saját városában, Alexandriában temették el, ám ennek a városnak a jelentős része is víz alá került az azt sújtó természeti csapások miatt. Földrengések, cunamik tizedelték meg Alexandriát, és a tudósok úgy vélik, hogy az ókori város java jelenleg 8 méterrel a tengerszint alatt nyugszik. Ha Kleopátrát itt temették el, akkor a sírját minden bizonnyal elnyelte egy természeti csapás és befedte több méternyi üledékkel. Nyomára lelhetünk-e valaha?

Akár a víz alatt, akár a sivatagban van Kleopátra sírja, annak megtalálása jelenthetné a kulcsot rendkívüli élete utolsó titkaihoz. Kétség sem férhet hozzá, hogy a királynő nyughelyének megtalálása minden idők egyik legnagyszerűbb, egyben legfontosabb leleteként vonulna be a történelembe.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Kleopátra titkos sírja

Az évszázadok óta folyó kutatások ellenére Egyiptom utolsó királynőjének sírját még nem találták meg, azonban új felfedezéseknek köszönhetően a régészek egyre közelebb kerülhetnek ehhez. Ez a négyrészes dokumentumfilm-sorozat a nyomok utáni izgalmas kutatást mutatja be az ókori városoktól, Taposiris Magnától és Epheszosztól indulva Görögországon és Olaszországon át az Alexandria körüli tengerfenékig. Helyszíni ásatások és 3D-s modellezés hoz még közelebb a témához, miközben egy kosztümös kisfilm segítségével követjük Kleopátra sorsát. Az alkotók arra is vállalkoztak, hogy megpróbálják tisztázni a legendás asszonyt övező rejtélyeket.

Kapcsolódó műsorok