Blog

A sikoltó múmia titka

Február 20-tól minden kedden 21:00-kor látható a Viasat History műsorán a Kicsomagolt múmiák című hatrészes sorozat, amely feltárja az ókori Egyiptom néhány lélegzetelállító titkát jelöletlen szarkofágoktól szokatlan temetkezéseken át szörnyen eltorzult múmiákig. Ez utóbbiak közül az egyik leghíresebb az a 3000 éves sikoltó múmia, kinek arca örök sikolyba merevedett, mintha az életben elszenvedett kínjai a túlvilágra is elkísérték volna. Cikkünkben annak járunk utána, hogy ki lehetett ez az ember, és mi történhetett vele, hogy ilyen sokkoló módon maradt meg az utókornak.

1881-ben felfedezők több mint 40 szarkofágra bukkantak a Nílus nyugati partjánál, nem messze a Királyok völgyétől. A leletek többek között 11 fáraót rejtettek, a legemlékezetesebbre mégis egy egyszerű fakoporsóban bukkantak, és úgy nézett ki, mintha egy horrorfilmből lépett volna elő… Már önmagában az rejtély, hogy a sikoltó múmia mindenféle díszítéstől mentes koporsója mit keresett a hatalmasok között. A fáraók neve ott díszeleg a szarkofágjaikon, mivel ez jelent nekik belépőt a túlvilágra, ez a múmia névtelen volt.

De ki lehetett ez az ember? Koporsója puritánsága ellenére az egyiptológusok biztosak voltak abban, hogy nem közemberről van szó, hanem az elit egyik tagjáról. A múmiát megvizsgálva az további bizonyítékkal szolgált arra, hogy különleges életet élt: körmei manikűrözve és festve voltak, haját befonták, és voltak fülbevalói is. Mindez arra utal, hogy tehetős emberről van szó. A DNS-vizsgálat pedig újabb lenyűgöző felfedezéshez vezetett: a 20-as éveiben járó férfiről kiderült, hogy III. Ramszesz fia volt – egy herceg. III. Ramszesz az ókori Egyiptom egyik leghíresebb fáraója volt, aki megannyi betolakodóval végzett, és halálát követően generációk emlegették nevét. Luxorban templomot is állítottak a tiszteletére.

A sikoltó múmia egy legenda fia volt, de ha szörnyű betegségben vagy sérülésben is halt meg, bebalzsamozói mindent elkövettek volna annak érdekében, hogy békésnek látszódjon, mielőtt belép a másvilágra, de nem így tettek. Ráadásul ennek a múmiának nem távolították el a belső szerveit, pedig az hozzátartozott a rituáléhoz. Mi több, az áldozatot nem vászonba, hanem báránybőrbe bugyolálták, hogy ezzel is megalázzák.

Kriminológiai szakértők kizárják annak lehetőségét, hogy a múmiát élve temették el, inkább azért bántak vele ilyen megalázó módon, hogy másokat figyelmeztessenek. De mire? A megoldást egy, az 1800-as években felbukkant dokumentum rejtheti, ami szerint III. Ramszesz ellen a saját udvarában próbáltak merényletet megkísérelni, méghozzá nem más, mint a saját fia, Pentawer. Későbbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy Pentawer és bűntársai sikerrel is jártak, III. Ramszesz múmiájának a nyakán ugyanis egy olyan vágást találtak, amit ugyan a bebalzsamozói próbáltak elrejteni, de nem sikerült teljes mértékben.

Mivel a fáraókat mindig testőrök serege vette körül, ezért a gyilkosságot csak egy hozzá nagyon közel álló személy követhette el: Pentawer valószínűleg saját kezűleg vetett véget Ramszesz életének abban a reményben, hogy ő követi a trónon, de helyette a bátyja lett az új fáraó, aki kegyetlenül megbüntette őt. Az ítélet az volt, hogy Pentawernek öngyilkosságot kell elkövetnie. A sikoltó múmia nyakán talált nyomok szerint a fáraógyilkos felakasztotta magát, és fulladásos halált szenvedett. Kínhalálának pillanatit a múmiájával is megőrizték, hogy tanuljon belőle az utókor. És még egy utolsó büntetésként még a születési nevét is elvették, ugyanis a Pentawer csak egy ráaggatott név volt, nem a sajátja, név nélkül pedig a sikoltó múmia hiába is vágyott volna arra, hogy belépjen a túlvilágba: örök kárhozatra ítéltetett. Az üzenet egyszerű volt: így jár az, aki a fáraóra támad.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Kicsomagolt múmiák

Tarts a Viasat History-val egy régészeti utazásra az ókori Egyiptom legrejtélyesebb csodáihoz!
Felfedezzük a jelöletlen szarkofágok, szokatlan temetkezési szokások, szörnyen eltorzított múmiák és sok-sok érdekes lelet mögött rejlő titkokat. Megpróbáljuk megkeresni az ókori Egyiptom egyik leghatalmasabb királynőjének, Hatsepszut-nak, elveszett múmiáját és a 3 000 éves sikoltó múmia sokkoló maradványai mögött meghúzódó igazságot. Megismerjük továbbá Szekenenré Ta-aa fáraó, majd V. Ramszesz fáraó életét és halálát, valamint utánajárunk, hogy a Niagara Falls-i múzeum egyik furcsa tárgya valójában Egyiptom egyik híres dinasztiájának rég elveszett fáraója-e. A sorozat minden egyes epizódja egy különleges leletre összpontosít.

Kapcsolódó műsorok