Blog

A Harmadik Birodalom könyörtelen nőinek leleplezése

A német nőket sokáig a nácik által elkövetett szörnyű bűntettek passzív szemtanúinak tekintették, azonban sokan közülük aktív résztvevői voltak, és ugyanolyan brutálisak voltak, mint férfi társaik. A Nők Hitler zászlója alatt című új kétrészes dokumentumfilm, amelynek premierje április 8-án szombaton 21 órakor lesz a Viasat History műsorán, feltárja az igazságot a Harmadik Birodalom leghírhedtebb nőiről. Cikkünkben bemutatjuk Hitler néhány legkegyetlenebb női segítőjét.

Nőket képeztek ki a gyermeknevelésre

Amikor Hitler 1933-ban hatalomra került, nemcsak férfiak, hanem sok fiatal nő is csatlakozott a Hitlerjugendhez. Még egy lányosztálya is volt, amelyet BDM-nek neveztek el. Több mint 200 000 lányt soroztak be. A nácik nem engedték, hogy a nők felelős pozíciókat töltsenek be, és korlátozták a felsőoktatáshoz való hozzáférésüket: a BDM-ben gyermeknevelésre képezték ki őket. Minden szabadidős tevékenység arra irányult, hogy felkészítsék őket az anyai szerepre. Arra is nevelték őket, hogy faji alapon találják meg a legmegfelelőbb férjet. Lassan a BDM asszonyai beágyazódtak a Harmadik Birodalomba, és készen álltak Hitler antiszemita terveinek teljesítésére.

Pauline Kneissler, a gyilkos ápolónő

A szülésznőknek, mint a Harmadik Birodalom által kinevezett közalkalmazottaknak, tájékoztatniuk kellett felettesüket minden rendellenességről vagy fogyatékosságról, amellyel találkoztak. A rendszerben regisztrálták, és sokszor elrendelték az eutanáziát. Pauline Kneissler volt az egyik női vezetője ennek a programnak. Részt vett az “Aktion T4”-ben, a testi és szellemi fogyatékosok, felnőttek és gyermekek megsemmisítési kampányában. Kneissler és kollégái gondoskodtak ezekről az emberekről, segítettek nekik összepakolni a holmijukat, és elmagyarázták nekik, hogy máshová költöznek. Természetesen soha nem mondták el nekik, hogy megsemmisítő táborokba viszik őket, ahol elgázosítják őket. Kneissler halálos injekciókat is végrehajtott. A háború végéig közel 200 000 embert öltek meg az Aktion T4 keretében.

Gertrud Slottke, az élet és a halál mestere

1942-ben Gertrud Slottke titkárnő a német megszállási közigazgatásban dolgozott, amelynek feladata a zsidók koncentrációs és megsemmisítő táborokba való deportálásának megszervezése volt. Mivel felettese sietve távozott, Slottke gyorsan felelősséget vállalt, hogy beteljesítse ambícióit. Élet és halál ura lett, mivel rendszeresen látogatta Westerborkot, Hollandia fő tranzittáborát, hogy eldöntse, ki marad és ki megy. Ezeket a döntéseket Európa-szerte egyszerre hozták, de férfiak: ő volt az egyetlen nő, aki ezt a feladatot ellátta. Számtalan zsidó életéről döntött, és addig maradt a posztján, amíg az utolsó deportáló vonat el nem hagyta Westerborkot. Ez volt az a vonat, amely Anne Frankot és családját szállította.

A háború után néhány nőnek felelnie kellett tetteiért, sokan azonban átcsúsztak a bírósági hálón. Évtizedekbe telt, amíg a történészek munkája fényt derített a holokausztnak erre a kevésbé ismert részére, és elmesélte a Nők Hitler zászlója alatt történeteit és az erőszakot, amelyre képesek voltak – csak a Viasat History-n.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Nők Hitler zászlója alatt

A német nőkre sok esetben a náci rezsim által elkövetett bűntettek passzív szemtanúiként tekintenek, azonban közülük sokan a diktatúra aktív résztvevői voltak. Vajon miért nem foglalkozott a háború utáni igazságszolgáltatás a nők bűneivel? Az elmúlt 15 évben nemzetközi történészek új generációja az igazság mélyére ásott, és felfedte, hogy az atrocitásokban milyen mértékben és hogyan voltak érintettek a Harmadik Birodalom asszonyai – a kétrészes dokumentumfilm pedig bemutatja az eredményeket.

Kapcsolódó műsorok