Blog

A földalatti hadsereg: A varsói felkelés lengyel oldala a számok tükrében

Október 8-án szombat esténként 21 órakor indul a Viasat History új dokumentumfilm-sorozata, A földalatti hadsereg, amely a lengyel ellenállást mutatja be a II. világháború során. A sorozat egyik epizódjában ugyanis felújított videofelvételeket láthatunk arról, amelyek a lengyel honvédség legvéresebb csatáját, a varsói felkelést dokumentálják.

Drámaian magas a halottak száma

A lengyel földalatti hadsereg egyik fő célja kezdettől fogva a németek elleni egyesített felkelés megszervezése volt. Az országos méretűre tervezett megmozdulást végül nem sikerült végrehajtani, de 1944. augusztus 1-jén kitört a varsói felkelés.

A lengyel Honi Hadsereg mintegy 50 000 tagja vett részt a harcokban. Ebből 18 000 és 20 000 között lelte halálát, és – forrásoktól függően – 6 000 és 20 000 között volt a sebesültek száma. Azt lehetetlen pontosan kiszámítani, hogy hány civil vesztette életét Hitler csapatainak keze által az összecsapások során. A történészek becslései szerint a számuk 150 000 és 200 000 közé tehető.

A várost a földdel tették egyenlővé

A varsói felkelés 63 napja alatt a város jelentős része elpusztult – az épületek egynegyede romokban hevert, a következő év januárjára pedig a főváros épületeinek 85%-a megsérült vagy teljesen megsemmisült. Varsó félelmetes romhalmazzá vált – mindent beborított a bűnözés, és rengeteg értékes műemlék és műalkotás semmisült meg, köztük a történelem legnagyobb kincseivel. Amit nem pusztítottak el, azt Németországba vitték. Több tízezer, lopott tárgyakkal és árukkal megrakott vasúti kocsi hagyta el a várost.

Kudarcra ítélve

A Honi Hadsereg parancsnokai nem sok információval rendelkeztek, amikor a felkelés megindításáról döntöttek. A történészeknek könnyebb dolguk van, ha visszatekintve vizsgálják ezt a tragikus eseményt. Ezért állítják szinte egyöntetűen azt, hogy az akció eleve kudarcra volt ítélve. A lengyelek nem voltak eléggé felfegyverezve, mindent a káosz uralt, és a támadás nem érte meglepetésként a németeket. A vereséghez hozzájárult az is, hogy elmaradt a Vörös Hadsereg válaszlépése, és a szövetségesek segítsége sem volt elegendő mértékű. A varsói felkelés a harcokban részt vevőknek és a főváros egyszerű lakói számára. is óriási veszteségekkel járt, ugyanakkor a mai napig büszkeséggel tölti el a lengyeleket a tudat, hogy mindvégig kitartottak és hogy soha nem adták meg magukat a megszállóknak.

További információért kapcsolódj be a Viasat History A földalatti hadsereg című dokumentumfilm-sorozatába október 8-tól minden szombat este 21 órától!

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A földalatti hadsereg

A Lengyel Földalatti Állam a megszállt Európa legnagyobb Hitler-ellenes gerillacsapata volt, a Viasat History legújabb sorozata az ő hihetetlen történetüket meséli el. A helyszínen készített beszámoló – a Varsói Felkelés Múzeumának igazgatóhelyettese, Pawel Ukielski és a Lengyel Tudományos Akadémia professzora, Rafal Wnuk szakmai véleményével kiegészítve – a földalatti mozgalom hírszerzésben, a szövetségesekkel folytatott kommunikációban és a német hadigépészet megzavarásában történő létfontosságú szerepét mutatja be.

Kapcsolódó műsorok