Blog

Ki ölte meg Ötzit, az egyik leghíresebb „gleccsermúmiát”?

Május 4-én este 21:00-kor startol el az Előásott akták: Ősi gyilkossági rejtélyek című hatrészes dokuszéria a Viasat History műsorán, melyben Rod Demery, bűnügyi nyomozó és Turi King professzor tár fel néhányat a történelem leghírhedtebb, vagy éppenséggel nem annyira ismert, de annál inkább izgalmas gyilkosságai közül. A modern törvényszéki módszereknek és a műsor sajátos szerkezeti felépítésének hála pedig totálisan új oldalukat fedezik fel ezeknek az eseteknek, és talán még egy-egy több évszázados rejtélyre megoldást találnak.

Az epizódok menete mindig ugyanazt a sémát követi: Demery és King összeállítanak egy csapatot helyi szakértőkből, majd közösen megvizsgálják a kiállított bizonyítékokat és kihallgatják a „szemtanúkat”, azaz interjúkat készítenek történészekkel, tudósokkal, majd felmutatnak egy sorsdöntő új bizonyítékot, amelynek segítségével vissza tudják követni az áldozat életének utolsó 48 óráját, hátha ezzel választ adhatnak arra, hogy valójában mi történt vele.

Az epizódok során többek között feltárnak egy ötezer éves lengyel tömegsírt, melyben egy 15 fős családot temettek el, miután brutális módszerességgel legyilkolták őket, megvizsgálják, hogy tényleg szennyezett víz végzett-e egy 14. századi veronai nemessel, és DNS-vizsgálat segítségével megválaszolják azt a kérdést, hogy kihez tartozhat az a fejnélküli test, amit bő száz éve rejtettek el egy idahói barlangban.

A sorozat „sztárja” Ötzi, az 5300 éves múmia, akit egy gleccserben találtak meg Alpok olasz-osztrák határán harminc évvel ezelőtt. Ötzi a legrégebbi, épségben megmaradt holttest, akiről sokáig azt hitték, hogy az éhség vagy a hideg végzett vele, és csak komputertomográfia tárta fel, hogy a halálát egy bal vállába fúródott nyílhegy okozta, pontosabban az, hogy ez a nyílhegy szétroncsolta az artériáját. Ötzi tehát gyilkosság áldozata lett. Ezzel Demery és King is tisztában vannak: ők arra keresik a választ, hogy Ötzi hogy szerezte a azt a sebet, amit a jobb kezén találtak, miért menekült a gleccserre, egyáltalán hogy került az Alpokba? Végül de nem utolsósorban, ki és miért ölte meg?

Mikor a holttestet 1991-ben megtalálták, testén számos különböző növény – többnyire moha – nyomára bukkantak, ugyanakkor az Előásott akták csapatának botanikusa a holttesten olyan részecskéket is felfedezett, amely egy délebben fekvő területen honos mohából származnak, ami arra enged következtetni, hogy Ötzi hosszú utat tett meg a völgyből, mire a gleccserig ért. Azt megelőzően pedig egy faluban tartózkodott, és itt szerezhette azt a vágást a kezén, ami halála idején már többnapos volt. Az újabb vizsgálatok azt sugallják, hogy ezt a sebet akkor ejtették Ötzin, amikor egy másik falubélivel összetűzésbe keveredve védeni próbálta, és lehet, hogy ezt követően volt kénytelen menekülőre fogni, az üldözője pedig egészen a gleccserig követte őt, ahol aztán hátulról lenyilazta őt…

A képet az Ötzinél talált eszközök, a gyomrában fellelt ételmaradék és a halálos seb formája egyaránt árnyalja. És a gyilkos motivációja? Biztos nem az, hogy kirabolja őt, ugyanis Ötzi értéktárgyait mind-mind megtalálták a holttestével egyetemben. Ötzit tehát hátulról, lesből és bosszúból gyilkolhatták meg. 

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Előásott akták: Ősi gyilkossági rejtélyek

Rod Demery bűnügyi nyomozó és Turi King professzor modern technológiai eszközöket bevetve vizsgálják meg a történelem legérdekesebb gyilkosságait. A kriminológiai szakember ellátogat a tettek helyszíneire, és tanúként szolgáló régészekkel beszélget, míg a professzor újkori technológia segítségével vizsgálja meg a legújabb bizonyítékokat. A csapat által kutatott ókori gyilkosságok Olaszországban, Dániában, az USA-ban és Skóciában történtek. Utóbbi országban két ügyben is nyomoznak: az egyik bűntény egy katona meggyilkolása, a másik egy pikt őslakos különös halálesete, akit egy távoli barlangban találtak. Olaszországba utazva egy középkori hadvezér rejtélyes esetét is megvizsgálják, akiről eddig úgy gondolták, hogy mérgezés áldozata lett… Mindemellett utánajárnak Ötzi, a jégmúmia, valamint a tollundi férfi esetének is, továbbá a csapat egy idahói barlangban talált fej nélküli test rejtélyét is igyekszik megoldani.

Kapcsolódó műsorok