Blog

A CIA tényleg agykontrollal irányította az embereket?!

Hetedik évadával tér vissza a Tiltott történelem a Viasat History csatornára, méghozzá szeptember 12-én, este 20:00 órakor, hogy aztán hétköznaponként ebben az időpontban újabb epizóddal jelentkezzen. A nagysikerű és legalább akkora vitákat kiváltó sorozat új etapjában többek között körbejárják Jézus keresztre feszítésének valódi bizonyítékait, megpróbálják meglelni Mária Magdaléna sírját és kideríteni, hogy a CIA tényleg agykontrollal irányította-e az embereket.

Az MK Ultra névre hallgató hírhedt program keretében a CIA több ezer embernek adott LSD-t, méghozzá a tudtuk és engedélyük nélkül, hogy aztán sokukat kegyetlen elektrosokk-terápiának tegyék ki. A programot a II. világháború befejezését követően kirobbanó hidegháború hívta életre – a CIA attól rettegett, hogyha ők nem indítják el, akkor majd az oroszok teszik meg helyettük. Az ügynökség azért választotta az LSD-t, ezt a 30-as évek végén véletlenül felfedezett drogot az MK Ultra fő „fegyveréül”, mert úgy hitték, ezzel teljesen le tudják rombolni az emberi elmét, hogy aztán kedvükre építsék fel újra azt.

Nem csupán önkénteseknek adták be az LSD-t, hanem raboknak, elmegyógyintézetek betegeinek, sőt még bordélyházak látogatóinak is. Egy bizonyított esetben a saját emberükön is tesztelték azt: Frank Olson, a program egyik tudósa a tudta nélkül kapott LSD-t, minek hatására pszichotikus rohamai lettek, majd hazatérve titkos információkat adott ki illetékteleneknek. Olsonnak mennie kellett: állítólag az éjszaka közepén kiugrott egy szálloda ablakából, de halálának körülményei gyanúsak voltak, az ezzel kapcsolatos aktákat pedig zárolták. Ezek csupán húsz évvel később kerültek nyilvánosságra, és az bizony kiderült belőlük, hogy a CIA tényleg LSD-t adott neki, emiatt aztán kártérítést kellett fizetniük a családjának.

Jelentések szerint egyes betegeket mesterséges kómában tartottak napokon, heteken, sőt hónapokon át, és ez idő alatt folyamatosan fehér zajt játszottak le nekik. Az volt a céljuk, hogy minden emléküket töröljék. Állítólag egy egész francia falut bedrogoztak annak érdekében, hogy a valóságban, mit sem sejtő embereken is teszteljék a szert. A tesztnek szörnyű következményei lettek, amit aztán ételmérgezésre hivatkozva tusoltak el.

Az MK Ultra program extrém kilengéseit a mai napig próbálják bizonyítani, a CIA ugyanis mindent tagad, a 70-es években pedig a drogok ellen látványosan harcoló Ford elnök a teljes projektet leállította. Az anyagokat titkosították, de vannak tanúvallomások, gyanús egybeesések és olyan dokumentált tömegjelenségek, melyek a program létezését és kegyetlen hatékonyságát bizonyítják. Ezekről is mesél a Tiltott történelem 7. évada – a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Tiltott történelem

A nemzetközi sikereket is elért dokumentumsorozat izgalmas témákkal tér vissza egy 7. évadra: hihetetlen kincsek, bibliai mesék, régóta ismert összeesküvés-elméletek, ókori relikviák, elveszett civilizációk és háborús titkok igaz története után nyomoz. A legújabb felvonás megkérdőjelezi azt, amit tudni vélünk, alaposan átvizsgál és mérlegel, nyomoz és elemez. A kérdés viszont nem változott: vajon mi történt valójában a múltban?

Kapcsolódó műsorok