Blog

Zombik: igazság vagy mítosz?

A Mítoszok: Az emberiség nagy mítoszai március 14-én, csütörtökön 21 órakor harmadik évadával tér vissza a Viasat History csatornán, hogy újabb mítoszokat tárjon fel, amelyek évezredek óta rabul ejtettek minket. Mi van, ha a rejtélyes jelenségek körüli mesék több mint fikció? Az új évad a bibliai történetektől a modern mítoszokig feltárja az Izrael elveszett törzsei, El Dorado és Kleopátra körüli rejtélyeket, valamint megfejti a Bigfootról, a boszorkányokról és még a zombikról szóló városi legendákat is. Cikkünkben az egyik leghíresebb horror ikon: az élőholtak mögötti igazságot és mítoszokat járjuk körül.

Mindenki hallott már a zombikról, a félig halott, félig élő lényekről, akik valaha emberek voltak, most pedig emberi húsra éhesek. Az egyetlen módja, hogy megállítsák őket, egy halálos fejlövés. Ha egy zombi megharap, akkor véged van: hamarosan te is zombivá válsz. Számos film és sorozat készült már a zombikról és az őket körülvevő apokalipszisről, de vajon van-e igazság a hordákban támadó élőholtak mögött?

Állítólag Haitin a mai napig léteznek igazi zombik. A mindennapi életet ott a mágiába és a szellemekbe vetett hit jellemzi. Haitin még valódi törvények is vannak a zombizás ellen. A zombis történetek pedig egészen a 17. századig visszavezethetők. A Nyugat-Afrikából elhurcolt rabszolgák magukkal hozták hagyományaikat az új világba, és a keresztény meggyőződéssel ötvözve létrehozták az úgynevezett vudu mágiát – a zombimítosz bölcsőjét.

1928-ban egy William Seabrook nevű amerikai újságíró Haitire utazott, hogy tanulmányozza a vudu kultuszt. Beszámolóiban azt állította, hogy az emberek feltámadtak a halálból; lelketlen emberi holttestek voltak, de a boszorkányság által az élet mechanikus látszatával ruházták fel őket. A halott testet úgy járt, viselkedett és mozgott, mintha élne. Ez volt a zombi első angol nyelvű meghatározása. Seabrook azt írta, hogy ezek a zombik lelketlen munkásokként dolgoztak az ültetvényeken. Azt is állította, hogy hárommal közülük személyesen is találkozott. Természetellenes és furcsa lényeknek írta le őket. Úgy tántorogtak, mint a vadállatok és automaták, és a szemük volt a legrosszabb: egy halott ember szeme.

Seabrook alkoholista volt, és hajlamos volt összekeverni a fantáziát a valósággal, de vajon tényleg lehetséges-e vudu mágiával zombivá változtatni az embereket? A haiti vudu szerint a lélek két részből áll – két jó angyalból. Az egyik az akaraterőnket, a másik a tudatalattinkat képviseli. A zombi-próbán a lélek tudatos részét a bokor – a vudu pap vagy papnő – ellopja, hogy áldozatát erőtlenné tegye. Így zombivá válnak, akiknek van energiájuk a mozgáshoz, de nincs szabad akaratuk. Ideális munkássá, tökéletes rabszolgává válik. Lehet, hogy ezek a zombis történetek és mítoszok a rabszolgaság évszázadainak allegóriái, amely Haitin különösen kegyetlen volt? Egyes esetekben maguk a “zombik” beszéltek zombivá válásukról, hogy megmagyarázzák szörnyű helyzetüket. A mítoszok és legendák végső soron abban az emberi vágyban gyökereznek, hogy magyarázatot adjanak olyan dolgokra, amelyeket nem lehet könnyen megérteni.

Vannak más elméletek is arról, hogy az emberek “zombik”. Egyes esetekben a zombivá vált személy epilepsziás rohamokban szenvedett, és az epilepsziát az esetlegesen kapott gyógyszerek okozhatták. Néhány más eset egy titokzatos anyag, valamilyen méreg körül forog, amely az embereket halálszerű állapotba hozta. A Karib-tengeren elterjedt gömbhalakból kivont tetrodotoxin nevű idegméreg a normál izmokra hat, és teljes bénulást okozhat, de a szív sokkal kevésbé reagál a méregre, így az áldozat már nem tud mozogni, de a szívverése még gyenge. Halottnak tűnsz, és végül eltemetnek, mert az emberek azt hiszik, hogy halott vagy, és amikor a hatás elmúlik, újra elkezdhetsz mozogni, és talán, de csak talán kiáshatod magad a koporsóból, amelyben fekszel. A tetrodotoxinnal való mérgezés szintén magyarázatot adhat arra az apatikus állapotra, amelyben ezek az állítólagos zombik találják magukat.

Vannak tehát magyarázatok, mítoszok és elméletek a zombikról. A filmek általában kitérnek a magyarázat elől, hogyan térhetnek vissza az emberek a halálból: csak arra használják őket, hogy olyan történeteket meséljenek el, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy készüljünk fel a váratlan eseményekre. Addig is a zombik az emberiség egyik nagy rejtélye maradnak.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Mítoszok: Az emberiség legnagyobb mítoszai

A mítoszok évezredek óta ejtik rabul az embereket: megmagyarázhatatlan jelenségek, rejtélyes helyek, szupererővel bíró emberek… Lehetséges, hogy egyes legendák többek szimpla fikciónál? Ebben a dokumentumsorozatban a világ különböző tájain élő kutatók korunk legnagyobb rejtélyeit igyekeznek megoldani. A tudósok, régészek, történészek és kalandorok minden epizódban feltárásokra, leletekre és kutatóexpedíciókra támaszkodva próbálnak felgöngyölíteni egy-egy legendát: bibliai történetek eredetét (Izrael elveszett törzsei), történelmi rejélyeket (El Dorado), történelmi személyeket (Kleopátra) és modern városi legendákat (bigfootok, jetik, zombik).

Kapcsolódó műsorok