Blog

Kódok mögé rejtőzve

Október 6-tól csütörtök esténként 21 órától új, nagyon izgalmas dokuszéria érkezik a Viasat History műsorára. A kód megfejtése ősi jelektől randomnak tűnő számsorokig olyan kódokat fed fel, melyek titkos üzeneteket, inkognitóban tevékenykedő kémeket és bűnözőket rejtenek. A sorozatban megismerhetjük a világ leghíresebb – és leghírhedtebb – rejtjeleit, cikkünkben is ezek közül mutatunk be néhány ilyen kódot, no meg azok megfejtőit.

EGY HÁZIASSZONY, AKI TÉRDRE KÉNYSZERÍTTE A MAFFIÁT

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalomnak köszönhetően olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane vagy Al Capone, akik illegális alkoholcsempészetre alapozott birodalmait riválisok tetemére építették. 1926-ra évente 12 000 embert gyilkoltak meg Amerikában, a nagyvárosokban 78%-kal megnőtt a gyilkosságok aránya; az utcákon háború folyt, és ennek az egyik legfontosabb eszköze egy titkos kód volt. Capone és az emberei évente több tízezer kódolt üzenetet küldtek egymásnak, melyek segítették a bűnözőket az alkoholcsempészekkel való kommunikációban. Ezek a hadászati kódokkal versenyző rejtjelek pedig konstans változtak, hogy a rendőrséget elbizonytalanítsák.

Ezt a kódot végül egy kétgyermekes anya, Elizabeth Friedman törte fel, méghozzá gyakorlatilag egy toll és egy papír segítségével. Pedig mikor végzett a főiskolán, még azt se tudta, hogy léteznek olyan dolgok, mint kódok és rejtjelek, ám hamarosan kiderült, hogy született tehetsége van a nyelvek és a bennük rejlő rendszer analizálásához. Az I. világháború kitörését követően Elizabeth a haditengerészet megbízásából próbált megfejteni rejtjelezett üzeneteket, majd a háború befejezését követően a parti őrség kérte a segítségét abban, hogy törje fel a csempészhajók kódolt üzeneteit. A parti őrség kétségbeesettségét mi sem mutatja jobban, hogy engedték, hogy a nő otthonról dolgozzon, hogy munka mellett el tudja látni a két kisgyerekét is. Ez a fajta „home office’ akkoriban példanélküli volt.

A csempészek rádióüzenetekben kommunikáltak, melyek forrását és címzettjét sem lehetett visszakeresni. Az adások egy kis zene vagy hang, valamint egy nyugtalanító női hang által felolvasott számsorokból álltak. Elizabethnek ezeket kellett megfejtenie, ráadásul a kódok üzenetről üzenetre változtak, a nőnek mégis két hónap alatt sikerült visszafejtenie két évnyi üzenetet: látta a hajókat, az útvonalakat és hogy mikor hajóztak ki. Két év alatt több mint 10 000 üzenetet dekódolt. Végül aztán ezeket használták arra, hogy összekössék Al Capone birodalmát az alkoholcsempészettel, ami aztán idővel a gengszter bukásához vezetett.

50 ÉV UTÁN LEHET-E ÁTTÖRÉS A ZODIÁKUS GYILKOS ÜGYÉBEN?

A Zodiákus gyilkost sosem sikerült elkapni. Öt ember haláláért bizonyítottan felelt 1968 és 69 között, és leveleket küldött a San Francisco-i újságoknak, melyben kódolt üzenetek is voltak. Azt kérte, hogy publikálják őket, különben újabb gyilkosságokat követ el. A megjelenést követően amatőr kódfejtők százai próbálták megfejteni a leveleket, melyekben minden egyes betűt egy titokzatos szimbólum helyettesítette. Végül arra jutottak, hogy a Zodiákus olyan szimbólumokat használt, mint a nagy római vezetők – például Caesar. Ugyanakkor a gyilkos nem egyszerűen csak annyit tett, hogy az angol ABC betűit egy-egy szimbólumra cserélte: több mint kétszer annyi szimbólumot használt. A kódot végül két keresztrejtvény-mániásnak sikerült megfejtenie, méghozzá hasonló módszerrel, mint a híres enigma kódot a II. világháborúban, de a megfejtett üzenet nem segített a Zodiákus identitásának megfejtésében, aki később egy újabb kódolt üzenetet küldött, ami sokkal bonyolultabb volt: 9 szimbólummal több volt benne, mint az előzőben és rövidebb is volt, ami megnehezítette az esetleges mintázatok megtalálásának lehetőségét. Ezt újabb és újabb kódok és levelek követtek, amivel a rendőrség inkompetenciáján gúnyolódott és fenyegetőzött, de ezeket már nem sikerült megfejteni. Végül 1974-ben nyom nélkül eltűnt.

Aztán 2020-ban egy amatőr kódfejtőkből álló csapat megpróbálta újra feltörni a Zodiákus rejtjelezett üzeneteit, méghozzá egy olyan szoftver segítségével, ami az 1970-es években még nem létezett. Gyanújuk szerint a gyilkos nem egyszerűen csak megalkotta a szimbólumokat, de egy olyan mintázat alapján keverte össze őket, amit csak ő ismert, és ennek mentén próbálták meg visszafejteni azt. Az eredeti üzenetéből kiindulva igyekeztek újra megalkotni a szimbólumokat, amiket használt. Ezt hívják visszamodellezésnek. A szoftver segítségével több mint 650 000 különböző modellt vetettek be, míg végül az egyik segítségével sikerült megfejteni a kódolt üzenetet. Ötven év távlatában új üzenet érkezett hát a Zodiákustól, igen ám, de ez sem vitte közelebb hozzá az üldözőit, ugyanis csak azt ismételgette benne, amit korábban is, azaz hogy mennyire szeret gyilkolni. A vadászat tehát tovább folytatódik.

A Zodiákus kódjai mellett A kód megfejtése többek között feltárja a hidegháborúban és a Pearl Harbor bombázása előtt használt japán kódot is, továbbá megpróbálja megfejteni a hozzánk legközelebb álló és legősibb kódot, az ember génállományát is – a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A kód megfejtése

Kezdetben bizarr ősi jelölések, később véletlenszerűnek tűnő számok és betűk, végül konkrét rejtjelek – a kódokat évezredek óta használják titkos üzenetek küldésére, személyazonosság elrejtésére, vagy éppen törvényen kívüli ténykedésre. E kódok megfejtésével katonai titkokat lehet feltárni, halálos ellenségeket leleplezni, de még elveszett civilizációk történetét is meg lehet fejteni. A kód megfejtése című dokumentumsorozat a világ leghíresebb – és leghírhedtebb – titkosításait tárja fel. Bemutatja, hogyan dekódolták az eseményeket, kik voltak azok a zseniális elmék, akik feltörték ezeket, és természetesen azt is, hogy milyen rejtélyes titkokat fedtek fel…

Kapcsolódó műsorok