Blog

Kalandozás a Selyemúton: így született a világ leghíresebb kereskedelmi útja

8.000 km hosszú, 13 országot szel át és majd mindenféle tájat érint: ez a Selyemút, a valaha volt legjövedelmezőbb kereskedelmi útvonal. Ezt mutatja be A Selyemút című háromrészes dokumentumfilm is, melynek első epizódját október 17-án, vasárnap este 19:55-kor tekinthetnek meg az érdeklődők a Viasat History műsorán, és ennek titkait tárjuk most mi is fel cikkünkben.

Kezdetben csak selyemszövetet szállítottak rajta, később magát a civillizációt

A Selyemút a nevét arról a selyemszövetről kapta, melyet a selyemlepke gubójából nyertek ki, és amelyet ezen az úton szállítottak rajta. A Kína ősi fővárosából, Hszianból induló, a közép-ázsiai Perszepoliszt is érintő, egészen Konstantinápolyig és Velencéig tartó karavánúton annak idején kizárólag ezt az egy árut szállították. Nagy Sándortól Dzsingisz kánig sokan próbálták uralni, és volt is miért, az út mentén élő népek prosperáltak, és nem egy kulcsfontosságú találmány ezen az úton jutott el Nyugatra. Európa népei a Selyemútnak köszönhetően ismerték meg a papírt és a puskaport, sőt így találkozhattak először számos hangszerrel is, de innen származik az esernyő, a mágneses iránytű, a ventillátor, a talicska vagy a ventilátor is.

Kialakulása a hunok támadására vezethető vissza

Az időszámításunk előtti második században a hunok rendszeresen fosztogatták Kínát. Az akkor uralkodó Vu-ti császárnak elege lett ebből, és mikor megtudta, hogy néhány nyugatabbra élő nép szövetkezne velük, elküldte hozzájuk a követét, Csang Csient. A követ tízéves utazásra indult, és néhány olyan paripával tért vissza, melyek sokkal nagyobbak voltak, mint Kína kisnövésű lovai. Vu-tinek más se kellett: azonnal visszaküldte Csang-Csient, hogy ezekért a lovakért cserébe selymet kínáljon. Csang Csiennek pedig fogalma sem volt arról, hogy ezzel az újabb útjával lefektette a Selyemút alapjait. A selyem ugyanis óriási értéket képzett nyugaton, az embereket elbűvölte, néhol még fizetőeszközként is használták, ráadásul csak Kínában tudták előállítani, hiába kémkedtek már az ókori rómaiak is utána. A Selyemúton egészen a XIII. század végéig szinte csak selyemmel kereskedtek.

A ma alkalmazott matematika rendszer is a Selyemúthoz köthető

Az üzbegisztáni Buhara a Selyemút egyik nagy csomópontja volt, és itt volt megtalálható a világ egyik legnagyobb könyvtára is. A 9. századra, mikor Európa már eltékozolta a római kor szellemi örökségét, Buhara őrizte a nagy gondolkodók munkáit, melyeket a mressze földről érkező iszlám filozófusok új tanokkal egészítettek ki. Az egyik ilyen volt Muhammad Múszá al-Hvárizmi, aki nem csupán a tízes számrendszert alkotta meg, hanem a nevéhez fűződik az algebra és az algoritmus fogalma is. Ez utóbbi a nevéből ered (al-Hvárizmi – algoritmi – algoritmus), és a 12. században jutott el Európába, ahol aztán a későbbi reneszánsz egyik alapbástyájává vált. De a matematika mellett a csillagászat is sokan köszönhet az iszlám tudósoknak, ugyanis nekik hála megtanulhattuk, hogy a Föld a saját tengelye körül forog és a Nap körül kering.

A kelet és nyugat közötti kapcsolatot egy azóta megsemmisült város jelentette

Az első Perzsa Birodalom fővárosa Perszepolisz volt, amit I. Dareiosz király épített az időszámításunk előtti 6. században. Dareiosz ásatta ki többek között az első Szuezi-csatornát, és szabványosította a súly- és hosszmértékeket is, valamint a sivatag közepén felemelt egy várost, ami a kelet és nyugat kapcsolódási központjává vált, egy olyan pompás bástyává, ami arra késztette a kereskedőket, hogy átszeljék a világ egyik legforróbb sivatagát, hogy innen Törökország és Európa felé vegyék az irányt. Ezt a várost sokan megpróbálták meghódítani, végül Nagy Sándornak sikerült időszámításunk előtt 330-ban, amikor is porig égette a várost.

Európa tehát rengeteget köszönhet a Selyemútnak, aminek a megalapítása annak tudható be, hogy Kínában nem voltak elég nagyok a lovak. A Selyemút ma reneszánszát éli, és igazából lenyomata mindig is velünk lesz: elég csak vetni egy pillantást a velencei Szent Márk térre és az ott álló székesegyház magas kupoláira, melyek az ázsiai mecseteket idézik. Erről és megannyi örökségről mesél A Selyemút című sorozat – kizárólag a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A Selyemút

A 8000 kilométeres, 13 országon és a bolygó legdrámaibb tájain át vezető Selyemút a valaha volt legjövedelmezőbb kereskedelmi út. Elképesztő története bemutatja, hogyan változtatta meg örökre a civilizált világot. Ebben a rendkívüli sorozatban Dr. Sam Willis felfedi, hogyan formálta a Kelet a Nyugat sikereit. Elsőként egy kínai császár történetét ismerhetjük meg, aki oly elszántan igyekezett védeni területeit az ellenségeitől, hogy útra kelt a távoli ismeretlenbe az emberiség egyik legjelentősebb értékéért, a lovakért. A legendás csatalovakért cserébe a Császár hajlandó volt kereskedni saját világa legértékesebb termékével, a selyemmel.

Kapcsolódó műsorok