Blog

Régi korok, beszédes kincsek: világkörüli kincsvadászat Bettany Hughes-szal

Bettany Hughes kincsei címmel szokatlan történelmi sorozat veszi kezdetét 2022. április 10-én a Viasat History műsorán. A pandémia sok emberből a legrosszabbat hozta ki, de nem úgy Bettany Hughes professzorból, aki a karanténok korából a történelmi időkbe menekült inspirációért, hogy a magával ragadó betekintést nyújtson letűnt korok vívmányaiba és leleteibe. A lezárások nem riasztották vissza: ha tudott, utazott, és többek között megfordult II. Erzsébet máltai rejtekhelyén, felfedte Gibraltár meglepő neandervölgyi gyökereit és megfordult Nagy Sándor görög palotájának jelenleg is zajló ásatásán. Cikkünkben bemutatunk néhány helyet, ahová Hughes professzor eljutott.

Olümpia: Sportjátékok Zeusz örömére, 100 bika kárára

Normál esetben dugig van bámészkodóval, de a pandémia idején Bettany Hughes egyedülálló betekintést nyerhetett az olimpiai játékok szülőhazájába, a görög Olümpia városába. Olümpia 3000 éven át szent hely volt, Zeusz főisten szent helye, ahol egy évezreden át, minden négy évben sportjátékokat rendeztek a tiszteletére. Ezeken az eseményeken közel 100.000 ember gyűlt össze, hogy lássa a vetélkedő atlétákat, akik anyaszült meztelenek voltak, hogy megmutassák Zeusznak, milyen keményen edzettek. A gimnasztika szó is innen ered, egészen pontosan a görög gymnos-ból, ami azt jelenti: meztelen. A győzteseket megkoronázták, és az adott évet róluk nevezték el. A versenyek brutálisak voltak, gyakorta végződtek sérüléssel vagy akár halállal is, ugyanis aki veszített, az megszégyenült. És volt még egy nagy vesztese a játékoknak: az a 100 bika, akit rituális körülmények között leöltek, elégettek és a hamvait felkínálták Zeusznak.

Gibraltár: Egy lábnyom, amely megváltoztatotta, amit a neandervölgyiekről hittünk

Lehet, hogy Gibraltár, vagy ahogy a helyiek hívják: a Szikla területe csupán 6,5km2, de ez az apró földterület tele van kincsekkel. Az egyik ilyen teljesen átírta a neandervölgyiekről szóló történelmet. Gibraltár sziklái közel 200 barlangot rejtenek, melyek az idők kezdete előtt számos neandervölgyi embernek szolgáltak menedékül. Az első felnőtt neandervölgyi koponyát is itt találták meg 1848-ban, de Bettany Hughes most egy egészen más leletet vizsgált meg, aki szerint a neandervölgyi embert valójában „gibraltári nőnek” kéne hívni. És ezek az emberek nem egyszerűen a túlélésnek éltek: alkottak is. Ezt bizonyítja az a gibraltári lelet is – egy kődarab, amely rendezett vésetekkel bír, és bármit reprezentálhat: a barlang térképét, egy csillagképeket vagy akár egy törzsi jelet. A követ alaposan megmunkálták, időt és energiát fektettek bele, a vésetek minősége pedig arra utal, hogy alkotója nem először csinált ilyet. 2019-ben még egy olyan felfedezést tettek, ami alaposan felkavarta a kedélyeket: a tengertől nem messze egy halványodó lábnyomra bukkantak – egy neandervölgyi lábnyomára –, ami alig 29.000 éves volt: 10.000 évvel fiatalabb, mint ahogy korábbi ismereteink szerint a neandervölgyiek eltűntek a Föld felszínéről.

Málta: A világ egyik legkisebb országában a történelem egyik legnagyobb innovációja

Málta területe alig haladja meg a 300km2-t, de stratégiai szempontból kiemelt szerepet töltött be a történelemben, ugyanis a Földközi-tenger szívében helyezkedett el. Mikor 1565-ben egy 40 000 fős török flotta megrohamozta a mindössze 700 jeruzsálemi lovag által felügyelt és 8 000 katona által védett szigetet, egy olyan véres ütközet alakult ki, hogy még a tenger vize is vörösre váltott. A védelmezők csodával határos módon visszaverték a török hadsereget, de megfogadták, hogy többé nem lesznek védtelenek, ezért nem csupán egy magas falakkal körülvett új várost építettek a félig lerombolt Sant’ Angelo-erőd helyére, de az utcák egy földalatti járat-komplexumot is kiépítettek, ami menedékül szolgálhatott a lakosságnak újabb ostrom esetén. A lovagok pedig mindenre gondoltak: a földalatti járatok higiéniai szempontból kifogástalanok voltak, saját ciszternarendszerrel, valamint élelmiszer és víz tárolására alkalmas tárolókkal bírtak, ezért a lakosság akár hónapokra is el tudta odalent szállásolni magát, ami nem csupán az esetleges támadásoktól, de a járványoktól is védelmet nyújtott. Ilyen létesítményre pedig még nem volt példa korábban.

Ahogy azt Bettany Hughes is kifejtette: a Sant’ Angelo-erőd alatti komplexum a történelem egyik nagy csodája, mivel azt bizonyítja: az innováció egyik legnagyobb forrása a szükség. Ez pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a történelmet mindenféle szemszögből érdemes megvizsgálni, hogy igazán megértsük a fordulópontjait. Ezekről az egyetemes értékekről is mesél a Bettany Hughes kincsei – a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Kincsek Bettany Hughes-zal

Bettany Hughes professzort a történelem inspirálja, a múlt híres kincseit és új leleteit mutatja be a nézőknek; küldetése, hogy jó dolgokat találjon a Covid-19 járvány alatt is, ezért Bettany felvette a telefont, és felkereste világ különböző pontjain élő barátait és ismerőseit, hogy megtudja, épp min dolgoznak, és mit szeretnének elmondani nekünk. Sokan meghívták az új felfedezéseikhez, fontos helyekre nyert betekintést; korábban soha nem tapasztalt közelségből tekinthetjük meg az ásatásokat, az utóbbi évek legújabb leleteinek kiásását – akár élőben közvetítve. A figyelemre méltó leletek között van II. Erzsébet királynő paradicsomi szigete, Málta, a Gibraltáron meglepően későn élő Neandervölgyiek múltja, Görögországban Nagy Sándor palotájának élő feltárása, és a meglepő, romantikus, olasz búvóhelyek.

Kapcsolódó műsorok