Blog

Hatalom, intrika és szerelem, amely megváltoztatta a világot

A világtörténelem sokkal titokzatosabb, ellentmondásosabb és összetettebb, mint a könyvekben bemutatott információk: háttérmegállapodások és nemes eszmék, hatalomvágy, összeesküvés és intrika, megható kapcsolatok és drámai vereségek jellemzik.

A tengeren, szárazföldön és levegőben vívott véres csaták, de belső háborúk és eredmények is részét képezik. Ezek a történetek a világtörténelem lényegét ragadják meg – az idő történetét, ahol minden egyes esemény csak a lehetséges utak véletlenszerű keresztezése, de ahol egyes pillanatok fontosabbak, mint mások. A Viasat History utazásra invitál azokon a pillanatokon és helyszíneken keresztül, amelyek megrázták a világot.

Hitler felemelkedése

1933 január 30-án Adolf Hitler hatalomra kerül Németországban, és ez az esemény két világ kettészakadását jelenti. Hitler puccsa a II. világháború kitöréséhez vezetett, amely gyorsan elterjedt Európában és Észak-Afrikában, és olyan súlyosan megrázta a világ geopolitikai helyzetét, mint Kopernikusz heliocentrikus modellje a geocentrizmust. A világ hirtelen és drasztikus változáson ment keresztül, amelynek hatása messze túlmutat Hitler hivatali idején.

A Viasat History beléphetsz ebbe a sorsfordító pillanatba, amely megszólítja a német emberek lelkiállapotát, és megmutatjuk, mi vezethette őket az egyik legszörnyűbb emberiség elleni bűntett, a holokauszt támogatására. Hitler a nyilvánosság előtt a béke iránti vágyát hangsúlyozza. Amint azonban hatalomra kerül, megkezdi a pusztító háború előkészületeit, hogy biztosítsa a Harmadik Birodalom felsőbbrendűségét Európában, és “életteret” szerezzen keleten.

● Hogyan kerülhet egy ilyen jelentéktelen ember ilyen rövid idő alatt hatalomra?
● Hogyan lehetséges, hogy egy hétköznapi, ismeretlen emberből diktátor lesz, aki néhány év alatt a demokráciát a “Führer birodalmává” változtatja?
● Miért támogatja a német nép a vízióját? Hogyan fogadhatják el Hitler elvét, hogy az államot és a társadalmat egyetlen hatalom és egyetlen vélemény irányítsa?
● Milyen körülmények és véletlenek teszik lehetővé, hogy Hitler egyesítse és mozgósítsa a nemzetet az “elkerülhetetlen konfliktus” megoldására?

A Viasat History dokumentumfilmjei a végzetes naphoz vezető körülményekre és az azt követő elképesztő eseményekre összpontosítanak.

JFK meggyilkolása: 24 óra, amely megváltoztatta a világot

Mi történt pontosan Dallasban 1963. november 22-én? Persze, tudjuk, hogy John Fitzgerald Kennedyt lelőtték, amikor elnöki konvoja a texasi Dallasban a Dealey Plaza előtt haladt el. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy ki állt a merénylet mögött: összeesküvés volt-e az elnök ellen, vagy egy elszigetelt fegyveres hajtotta végre? Mi az összeesküvés és mi a tény?

A végzetes nap óta számos szemlélődő – köztük történészek, újságírók és szemtanúk – próbálták megírni vagy újraírni a történelmet. Értelmezéseiket mégis gyakran inkább a CIA szerepéről, valamint Lee Harvey Oswald profiljáról és katonai szerepvállalásáról szóló ideológiák és spekulációk diktálják, mintsem a tényeken alapuló meggyőződések.

A Viasat History dokumentumfilmjei lehetővé teszik, hogy friss pillantást vessünk arra a napra, amely megváltoztatta az Egyesült Államok történelmét.

● Milyen volt Kennedy elnök utolsó 24 órája?
● …és az utolsó 16 másodperc, amelyet egy véletlenszerű amatőr videó rögzített?
● Mi történt Lee Harvey Oswald letartóztatásának és későbbi meggyilkolásának napján?

Az uralkodók magasságai és mélypontjai

A 20. és 21. század folyamán az egyik olyan téma, amely a legnagyobb figyelmet kapta a közvéleménytől, azok a királyi családok magasságai, mélypontjai és átalakulásai. Háborúk, szexbotrányok, puccsok, gyilkosságok, pénzügyi korrupció, bosszú és forradalmak… Megváltozott a világ és vele a média. Nem minden uralkodónak sikerült megbirkóznia és túlélnie ezeket a változásokat. A 21. század elején 53 királyi család létezett. Mára a királyok, királynők, szultánok és császárok száma több mint felére, mindössze 25-re csökkent.

● Hogyan hatottak a világháborúk, a kommunizmus, a kereskedelem fejlődése, a bulvárlapok és a hírnév kultusza a királyi családok tagjaira?
● Mi okozta számos monarchia bukását?
● Mit tettek az uralkodók, hogy megőrizzék pozíciójukat? Milyen túlélési taktikákat alkalmaztak?

Mit tudunk valójában a monarchiákról? Milyen kihívásokkal és előnyökkel jár, ha valaki a királyi család tagja? A Viasat History dokumentumfilmjei azt az érzést keltik bennünk, mintha közelről ismernénk a királyi családokat.

Váltsd be az időutazásra szóló jegyedet a Viasat History-n! Az első sorból nézheted végig a történelem sorsfordító pillanatait, és találkozhatsz a múltat alakító személyiségekkel.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Kapcsolódó műsorok