Blog

A holtak újra beszélnek

A holtak hangjai címmel július 10-én, este 21:00-kor új sorozat indul a Viasat History műsorán, melyben Bettany Hughes, az elismert brit történész az ókor legnagyobb rejtélyeit járja körül a legmodernebb törvényszéki eljárások alkalmazásával, és az így feltárt új leleteknek köszönhetően a holtak, akik hosszú évek óta némák voltak, most újra beszélnek. Cikkünkben többek között kiderül, hogy Tutanhamon valószínűleg selypített, és hogy lehetett a Pompeii kitörésének egyik áldozata egyszerre katona és ács.

Tutanhamon sötét titka

Tutanhamont tartják minden idők leghíresebb fáraójának, de ismereteink hiányosak vele kapcsolatban. Forradalmi DNS-tesztek és törvényszéki módszerek használatával A holtak hangjai most feltárja, kit is rejtett valójában a híres aranymaszk.

Viszonylag keveset tudni Tutanhamon gyerekkoráról. A feljegyzések szerint apja az excentrikus Ehnaton volt, oldalán az ikonikus Nofertitivel, ám Ehnatonnak volt más felesége is, ezek egyike lehetett Tutanhamon anyja. De ki volt ő? A luxori Királyok völgye adhat választ a kérdésre, melynek egyik oldalcsarnokában több múmiára bukkantak, ezek egyikében egy fiatal nő testére bukkantak, akiről a modern DNS-teszt kimutatta, hogy ő bizony Tutanhamon anyja volt. A vizsgálat során kiderült, hogy a nő igen fiatalon, nagyjából 25 évesen halt meg, és a teste tele volt sérülésekkel. Ezek egy részét a sírrablók ejtették rajta, de egy CT-vizsgálat kimutatta, hogy az arcán lévő sérülést még a mumifikálása előtt szerezte. A vizsgálatok szerint ez a sérülés – amit egy rámért ütéstől szenvedett el – akár a halálát is okozhatta.

Azt nem tudjuk, hogy Tutanhamon anyjának miért kellett meghalnia, azt viszont igen, hogy az apja uralkodása egyáltalán nem volt felhőtlen. Katonai kudarcok és egy széles körben elterjedt járvány jellemezte a királyságát, és a halála idején az egyiptomiaknak már elegük volt belőle meg a vallásimádatából, szóval mikor mindössze 9 évesen Tutanhamon felült a trónra, Egyiptom fellélegzett. Tutanhamonnak azonban nem volt könnyű élete: a legújabb vizsgálatok szerint enyhén selypített, koponyája aránytalanul hosszú volt, és rengeteg betegségtől szenvedett – valószínűleg azért, mert a királyi család egymás között szaporodott. Mindössze 18 éves lehetett, mikor meghalt, sírjának felfedezése és hátrahagyott kincseinek köszönhetően viszont mégis minden idők egyik leghíresebb fáraójává vált. A holtak hangjainak köszönhetően viszont most már többet is tudunk róla.

Mit mesélnek Pompeii áldozatai

A Vezúv 79. augusztus 24-én tört ki, és helyenként 24 méter vastag hamuval borította be Pompeji és Herculaneum városát. De a vulkáni hamu nem csupán elpusztította ezeket a városokat, de meg is őrizte őket az utókornak – jó néhány lakójukkal együtt. A holtak hangjai képes volt megszólaltani néhányukat.

A Pompeii leletek különlegessége az, hogy nem fossziliák vagy mumifikálódott tetemek maradtak hátra: ezek az áldozatok gipszből készültek. Mikor a felfedezők ugyanis először tárták fel a romokat, rejtélyes lyukakra bukkantak a hamuban, ezekben a lyukakban pedig emberi csontokat találtak. A hamu által betemetett áldozatok csontjairól idővel eltűnt a hús, és ez életnagyságú öntőformákat hagyott maguk után, amit a felfedezők aztán feltöltöttek gipsszel, és így jöttek létre a gipszöntvények. Ezek a torokszorító emberi formák pedig nem csupán a legapróbb részleteket mutatják meg, de az áldozatok által megélt drámát is.

És mit mondanak ezek az öntvények? Egy kisfiú formájú öntvényt röntgenvizsgálatnak alávetve a benne lévő combcsont hosszú arról árulkodik, hogy az áldozat 3-5 éves lehetett. A nyakában egy bullát viselt, ami arra utal, hogy egy gazdag ember fia lehetett, aki magára hagyatottan, családjától távol halt meg. Egy Herculaneumban talált maradvány még ennél is többet mesél: a vizsgálat kimutatta, hogy egy, a 40-es évei elején lévő férfiről van szó, aki erőszakos életet élhetett, mivel komoly sérüléseket szerzett korábban a lábán és az arcán is. A férfi két karddal, ácsfelszereléssel és feltűnően sok készpénzzel volt felvértezve. Ezekből a részletekből Hughesék azt következtették ki, hogy a férfi egy háborús veteránról lehetett, aki szépen megmunkált kardjának köszönhetően egy magasabb rangot képviselt. Az ő fizetése pedig magasabb volt egy átlagos katonáénál, az ácsfelszerelés és hogy Rómától messze találtak rá, pedig arra utalhatott, hogy egy hajón szolgálhatott ácsként vagy mérnökként, ami szintén magasabb rangot jelentett egy egyszerű katonáénál. Ha tudta volna, mi vár rá, biztosan más szakmát választott volna…

A holtak hangjai további áldozat történetét is elmeséli, valamint lépésről lépésre feltárja a Vezúv tragikus kitörését, amely megannyi életnek vetett véget – ők is megszólalnak ebben a különleges dokumentumfilm-sorozatban: kizárólag a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A holtak hangjai

Bettany Hughes professzor az ókori világ legrégebbi rejtélyei után nyomoz, megismertet minket a múlt legrendkívülibb embereivel, akikre nyomozásai alatt bukkan rá. Bettany a legújabb bizonyítékokat és legmodernebb tudományt használja a rég elfeledett személyek intim portréjának megalkotásához, és miközben felfedi a történelem elképesztő és időnként kirobbanó pillanatait, még az elveszett hangokat is képes bemutatni. Ebben a sorozatban Bettany csapata Tutanhamon titkait fedi fel, rekonstruálják a Vezúv öt áldozatának személyazonosságát és végzetét, akik a történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájának számító, pusztító vulkánkitörésben vesztek oda.

Kapcsolódó műsorok