Blog

A Halál Angyala és az Éjszakai Boszorkányok, avagy nők a fronton

A háborúkat nem csak férfiak vívják. A II. világháború: Nők a fronton című háromrészes dokuszéria, amely március 18-tól minden hétfő este 21:00-kor érkezik a Viasat History-ra, olyan nőkről mesél, akik helyt álltak, harcoltak és meghaltak a hazájukért a világméretű konfliktusban. És gyakorta nehezebb dolguk volt, mint férfitársaiknak, ugyanis felül kellett kerekedniük az elvárásokon és az előítéleteken, hogy bebizonyítsák, a „gyengébbik nem” kifejezés messze nem takarja a valóságot. Cikkünkben bemutatunk néhány rettenthetetlen női pilótát, egy félelmetes mesterlövészt és egy kémet, aki egy egész város hálózatáért felelt.

Megannyi nő vitte nap mint nap vásárra a bőrét ellenséges területeken tevékenykedve. Talán mindenki hallott Josephine Bakerről, az afroamerikai sztárról, aki befolyásának és ellenállhatatlan aurájának hála a megszállt Párizsban magasrangú német tisztekkel találkozhatott és csempészhetett ki tőlük értékes információkat – amit gyakorta láthatatlan tintával jegyzett fel a kottáira. No, de voltak olyan nők, akik nem a hírnév álcája mögött tevékenykedtek: a brit titkosszolgálat közel 40 nőt küldött Franciaországba, hogy az ellenállást segítsék. Ezek egyike volt Noor Inayat Khan, aki rádiós tisztként 1943 júliusában egymaga vette kézbe a párizsi kémhálózat koordinálását, miután a nácik foglyul ejtették a társait. Mindig mozgásban volt, hogy ne kapják el, és fontos üzeneteket továbbított Angliába – míg egy nap nem jelentkezett többé. Csak jóval később derült ki, mi lett a sorsa: egy francia összekötő nővére elárulta őt, a Gestapo letartóztatta, majd 10 hónapon át kínozta és vallatta őt, aztán mikor rájöttek, hogy Noort nem lehet szóra bírni, átszállították őt a hírhedt dachaui koncentrációs táborba, ahol 1944 szeptemberében fejlövéssel végeztek vele.

Kevesen gondolnák, de a nők a légi harcokból is kivették a részüket. Jackie Moggridge pilótaként több mint 1400 repülőgép légi szállításában segédkezett a II. világháborúban a gyárak és a frontvonalak között, gyakorta ellenséges területek felett elrepülve légvédelmi ütegek között lavírozva. A keleti fronton Marina Raszkova, a navigátor és pilóta engedélyt kapott Sztálintól, hogy létrehozzon három, olyan nőkből álló bombázó egységet, akik éjszaka ütöttek rajta az előre törő német hadsereg csapatain. Ők voltak az Éjszakai Boszorkányok, akik elavult és lassú gépeikkel, a fából és műanyagból készült PO-2-esekkel 23 000-nél is több bevetésen vettek részt, hogy hidakat, vasútállomásokat és benzinkutakat repítsenek a levegőbe. Összesen 3 000 tonnányi hagyományos és 26 000 gyújtóbombát dobtak le az ellenségre a PO-2-esik fedélzetéről, melyek olyan hangosak és rozogák voltak, hogy a katonák csak Seprűnyélnek becézték őket. Illettek az Éjszakai Boszorkányokhoz.

Közben a földön is folytak a csatározások. Ljudmila Pavlicsenko egyike volt a szovjet hadsereg 2 000 női mesterlövészének. Eleinte nem sokat néztek ki belőle, mert nő volt, de hamar bebizonyította, hogy pontosabb és hidegvérűbb, mint férfitársai – és kitartóbb is, ugyanis volt, hogy napokig rejtőzött szétbombázott épületek romjai között potenciális célpontokra vadászva. Állítólag kevesebb mint egy év alatt 309 nácival végzett: nem csoda, hogy kiérdemelte „A halál asszonya” becenevet. Ljudmila négyszer is komolyabban megsérült, ezért még 1942-ben leszerelték, és Sztálin Amerikába, Kanadába és Britanniába küldte, hogy megpróbálja rávenni ezeket az országokat, hogy lépjenek be a háborúba. Ő volt az első szovjet nő, aki betehette a lábát a Fehér Házba, és mikor riporterek az iránt érdeklődtek, hogy az uniformisa nem kövéríti-e, teljesen kikelt magából: „Az uniformisomat bajtársaim vére szentelte fel. Nincs időm azzal foglalkozni, hogy a szabását kritizáljam.”

Ljudmila, Marina, Noor és Josephine csak néhány azok közül a sokezer nő közül, akik vérüket adták a hazájukért vagy félelmet nem ismerve szembesültek az ellenséggel a történelem legvéresebb háborús konfliktusában. Sokuk neve már feledésbe merült, másokból legendák lettek: a Nők a fronton mindnyájuk előtt tiszteleg.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A II. világháború – Nők a fronton

A háromrészes dokumentumfilm olyan figyelemre méltó női pilóták, újságírók, gerillák és kémek merész és eddig kevésbé ismert történeteit mutatja be, akik a II. világháborúban harcoltak. Ők mind felülmúlták az elvárásokat, felülkerekedtek a nemi előítéleteken, és túljártak az ellenfeleik eszén. Támadásokat vezető nők legveszélyesebb, legbátrabb és mindeddig íratlan történeteire derül fény a Viasat History új sorozatában.

Kapcsolódó műsorok