Blog

60 év után felnyíló titkos akták, melyek talán közelebb visznek az igazsághoz JFK halálával kapcsolatban

Miközben a nemzet szeretetét elnyerte, John F. Kennedy számos ellenséget szerzett magának. Mégis, eddig nem nyert bizonyítást az a tézis, hogy a meggyilkolásával vádolt Lee Harvey Oswald nem egyedül hajtotta végre tettét. Az elnökgyilkosság 60. évfordulója alkalmából most a kormány által eddig titkosított akták váltak elérhetővé, a JFK: A végső bizonyíték című kétrészes dokumentumfilm – amely 2023. november 19-én, este 22:00-kor debütál a Viasat History műsorán – ezekbe ássa bele magát, hátha új megvilágításba kerül a 20. század egyik legmeghatározóbb merénylete. A jubileum alkalmából a csatorna november 19. és 26. között több témába vágó dokumentumfilmet is a műsorára tűz, melyek többek között a végzetes napról és a merényletről készült házivideóról is beszámolnak. Cikkünkben A végső bizonyítékban feltárt új dokumentumok alapján áttekintjük, kinek állhatott útjában JFK és milyen megválaszolatlan kérdések merültek fel a merénylettel kapcsolatban.

1961 áprilisában a CIA szervezésében hadműveletet indítottak Kubában Fidel Castro megdöntésére, ám az akció villámgyorsan kudarcba fulladt, Kennedy pedig nem küldött támogatást. JFK ezzel a lépéssel szerezhette magának a legtöbb ellenséget: magára haragította a CIA-t, valamint elidegenítette a hadsereget és a nemzetbiztonságot, ugyanis azt mutatta a világ felé, hogy Amerika gyenge, és még egy olyan kis ország, mint Kuba is meg tudja állítani. Sokak érdekében állhatott hát, hogy félreállítsák őt, és a helyzetet a később kirobbanó kubai rakétaválság tovább súlyosbította, melynek során Kennedy inkább leült tárgyalni az oroszokkal, akik rakétaállásokat létesítettek Kubában, semmint kiiktassa azokat – ahogy azt a nemzetbiztonságért felelős vezetők javasolták. Ráadásul mikor JFK-t megválasztották, a fivérét, Robertet nevezte ki igazságügy-miniszternek, aki pedig legfőbb feladatául a szervezett bűnözés letörését tűzte ki. A maffia szemében óriási szálkát jelentettek a Kennedyk.

A hivatalos jelentések szerint azonban magányos elkövető végzett JFK-vel. Oswaldot 70 perccel a merényletet követően tartóztatták le, igaz, akkor még egy közrendőr meggyilkolásáért. A korabeli feljegyzések szerint a letartóztatása során Oswald fegyvert rántott és dulakodott a rendőrökkel, a most feltárt iratok szerint viszont fegyvertelen volt. De a legnagyobb sokk akkor érte, mikor a letartóztatását követően szembesítették a kérdéssel, hogy ő ölte-e meg Kennedyt, mire ő egyre csak azt hajtogatta, hogy „Nem, én csak egy palimadár vagyok!” Annak viszont orosz kapcsolatainak és számos közvetett bizonyítéknak köszönhetően tökéletes volt. És rengeteg körülötte a kérdőjel: egy most nyilvánosságra hozott irat szerint a CIA már korábban is felfigyelt rá, csak nem vették komolyan. Sőt, az FBI is monitorozta őt, mikor megjárta a Szovjetuniót, tudtak arról, hogy a merénylet előtt nem sokkal felvette a kapcsolatot a kubai és az orosz nagykövetséggel. Ha figyelték őt és átnézték a postáját is, akkor miért nem tudták, hogy mire készül? Oswaldot sosem sikerült teljeskörűen kihallgatni, ugyanis a merénylet után két nappal lelőtte őt egy Jack Ruby nevű night-club-tulajdonos. Ruby-ról azt vallották, hogy mentálisan kikészült JFK halálától, ezért ölte meg Oswaldot, de később kiderült, hogy a férfi maffiakapcsolatokkal rendelkezett, mi több, több olyan helyen is megfordult, ahol Oswald is. Egy körökben mozogtak, jelentések szerint ismerték is egymást.

Csak feltételezni lehet, hogy Kennedy meggyilkolását a maffia rendelte el, és Oswald kiiktatásával a szálakat akarták gyorsan elvarrni. A Kennedy helyére lépő Lyndon B. Johnson ugyan felállított egy bizottságot a Kennedy-gyilkosság kivizsgálására, de a hírhedt Warren-jelentés a merénylet során használt töltények becsapódási szögével kapcsolatos ellentmondások és az Oswald viselkedésével kapcsolatos furcsaságok ellenére jóváhagyta a magányos elkövető teóriát, pedig még J. Edgar Hoover is azt vallotta, hogy az összegyűjtött bizonyítékok nem állták volna meg a helyüket a bíróságon. De ez a teória kedvezett a Fehér Háznak, hisz a maffia-kapcsolat rengeteg kérdést vetett volna fel a CIA, az FBI és a nemzetbiztonság hatékony működésével kapcsolatban. Talán soha nem tudjuk meg, mi az igazság JFK halála körül, de minden egyes újabb, eddig titkosított akta felnyitásával közelebb kerülünk hozzá.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

JFK

60 éve gyilkolták meg Kennedy elnököt, rá emlékezünk a Viasat History-n november 19-án és 26-án két premier műsorral:

JFK: A VÉGSŐ BIZONYÍTÉK
PREMIER DUPLA EPIZÓDDAL!: 2023. november 19. vasárnap 21:00 és 23:15

Ez a kétrészes dokumentumfilm felderíti a John F. Kennedy elnök elleni merénylet rejtélyeit: sorra veszi családi szálait, ellenlábasait, és azt, kinek állhatott érdekében a meggyilkolására összeesküvést szőni. Dr. David J. Hall összeveti a bizonyítékokat a szemtanúk beszámolóival, és új tudással felvértezett kutatók segítségével tekint vissza a történtekre. A friss szemlélet és az Egyesült Államok kormánya által feloldott dokumentumok talán segítenek az összeesküvés-elméletek megdöntésében, illetve a valós tények megállapításában.

JFK: A HÁZIVIDEÓ, AMI MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGOT
FILMPREMIER!: 2023. november 26. csütörtök 21:00 órakor

A film egy figyelemre méltó videofelvétel történetét mutatja be, amely John F. Kennedy elnök meggyilkolását rögzítette az első pillanattól az utolsóig. A felvétel Abraham Zapruder dallasi ruhagyárosé, aki kulcsfontosságú személlyé vált azzal, hogy filmre vette a világot örökre megváltoztató pillanatot. A Zapruder által rögzített videó értékes tulajdonná vált, de a tulajdonjog és annak kezelése csak tovább táplálja az összeesküvés elméleteket. Ez a dokumentumfilm a videofelvétel jórészt az eddig ismeretlen hátterére összpontosít. Kétség sem fér hozzá, hogy a történelem egyik legfontosabb eseményének rögzítése rengeteg kérdést vet fel…

Kapcsolódó műsorok