Blog

A történész gondolatai, aki belelátott a Vatikán levéltárába

XII. Piusz pápa a katolikus egyház történetének legvitatottabb vezetője. A modern történelem egyik legnagyobb konfliktusa idején vezette az egyházat, amely során fontos szerepet töltött be. Guy Walters brit író és történész, aki exkluzív betekintés nyert a Vatikán titkos levéltárába, az egyház reagálását vizsgálta a II. világháború eseményeire, és azt, hogyan mentette meg a pápa 700 000 zsidó ember életét. Felfedezéseit a Titkos vatikáni akták megnyitása: A pápa és az ördög című dokumentumfilm összegzi, amelyet itthon 2023. május 1-jétől hétfőnként 21:00 órától láthatunk a Viasat Historyn, az alábbi sorokban pedig a történész saját élményeit osztja meg az olvasókkal. 

Guy Walters úgy emlékszik vissza arra a pillanatra, amikor felajánlották neki, hogy meglátogathatja a Vatikán titkos levéltárát, mint amit érezhet valaki, amikor megnyeri a lottót: hihetetlen és soha vissza nem térő alkalom. Pont ezért mondott gondolkodás nélkül igent a lehetőségre.

Mióta megírta első könyvét, a Hunting Evil-t – az „Ördög üldözése”, ami arról szól, hogy miként menekültek el a nácik a második világháború végén –, mindig is arról álmodozott, hogy bejusson a helyre, amit a levéltárak „szentgráljaként” emlegetnek. 

– Dan Brown írónak és más alkotóknak köszönhetően sokan úgy vélekedünk a Vatikán levéltáráról, mint ahol minden választ megkaphatunk a világ összes titkára, sőt még földönkívüli titkokra is.

Walterst leginkább az érdekelte, hogyan reagált és cselekedett a Vatikán a második világháború alatt és az azt követő pár évben. Kifejezetten ezt a témát, valamint XII. Piusz pápa és Adolf Hitler zavaros kapcsolatát tárja fel és vizsgálja a Titkos vatikáni akták megnyitása című dokumentumfilm-sorozat. 

A levéltárban tett látogatás után válaszokat kapott olyan kérdésekre, amelyek régóta aggasztják a témát vizsgáló történészeket. Mennyire békítette XII. Piusz Hitlert? Megpróbált-e segíteni a zsidóknak kiszabadulni a nácik karmai közül? Milyen volt a viszony a Vatikán és Mussolini között? Mennyit tudott előre a Vatikán a nácik terveiről? És végül, hogy valóban volt-e egy náci összeesküvés a pápa elrablására?

A dokumentumfilmben ezekre igyekszik Walters és csapata megadni a válaszokat, valamint bemutatják, hogyan jutottak be a Vatikán titkos levéltárába, amely ugyan eltér a filmekben eddigiekben látottaktól, de legalább annyira elképesztő, megrendítő és rendkívüli:

– Az első dolog, amit érzünk az az, hogy hatalmas. Olyan méretű, mint egy várostömb, csak itt polcokon iratok hevernek. Ahogy sétálsz, lehengerelnek a több évszázados feljegyzések, több milliárdnyi papír és pergamen. Némelyiket modern dossziékban tárolják, másokat pápai motívumokkal díszített, régi bőrborítókban.

Walters biztos benne, hogy az eddig titkos dokumentumok segítségével sikerül a XX. század legsötétebb időszakát új fényben feltüntetni.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Titkos vatikáni akták megnyitása: A pápa és az ördög

A dokumentumfilm-sorozat bemutatja XII. Piusz pápa vitatott szerepét a második világháború előtt, közben és után. Új, korábban nem nyilvános dokumentumokba láthatunk bele, amelyekből fény derül arra, hogy XII. Piusz pápa és embereinek tervei több mint 700 000 zsidó ember életét mentették meg a második világháború során. Továbbá kiderül az is, hogy Hitler minden eszközével igyekezett a pápa és az ellenállók együttműködését megállítani. Ezelőtt sosem hallott tanúvallomások alapján betekintést nyerhetünk a történelem ezen zavaros időszakába, valamint megismerjük a „Fekete legenda” mögött rejtőző igazságot.

Kapcsolódó műsorok