Blog

Több ezer éves időutazás az Indus folyó mentén

Az Indus az indiai szubkontinens névadó folyója, egyben a leghosszabb is a maga 3200 km hosszúságával. Tibetben ered, keresztülfolyik Indián és Pakisztánon, végül Karacsi mellett ömlik az Arab-tengerbe. Nem csupán a környék – elsősorban a pakisztáni gazdaság – fő vízforrása, de partjainál olyan ősi civilizációk szöktek szárba, melyek messze megelőzték korukat mind társadalmi, mind vallási berendezkedésüket, mind pedig építkezési szokásaikat tekintve. Észak-Pakisztán elveszett buddhista kultúráját, a Mogul Birodalom építészeti csodáit és Dél-India túláradó templomait járja körül Az Indus kincsei című háromrészes sorozat, melynek első fejezete november 7-én, vasárnap 19:55-kor debütál a Viasat History műsorán. Lássuk, miben volt más, miben volt úttörő az Indus kultúrája!

Az ősi India bölcsője és egy uralkodó nélküli birodalom

Pakisztán még csak 70 éve szakadt el Indiától, de a területén található az egész kontinens egyik legrégebbi városa, Harappa. Az eltemetett metropolisz nyomait nagyjából 100 évvel ezelőtt lelték meg vasútépítés közben, és hamarosan egy több kilométerre nyúló várost tártak fel, amelyben a tudósok szerint elég nagy volt ahhoz, hogy akár 80.000 embert is befogadjon. Harappa nagyjából időszámításunk előtt 2200-ban élte fénykorát – csak összehasonlításképpen az európai városok kb. 4000 évvel később, a XIX. század végén érték el hasonló építészeti léptéket.

Harappa volt India bölcsője, vívmányai rendkívül megdöbbentők: a városrendezés rácsmintázatot követett, akárcsak a mai városok többsége; az építők ismerték a derékszöget, az építkezéshez pedig téglalap alakú terrakotta téglákat használtak. Ami a legszembeötlőbb, hogy az ősi kultúrákkal szemben Harappa egyetlen uralkodó előtt sem tisztelgett, a város lakói sokkal egyenlőbbek voltak, mint kortársaik. A környéken több hasonló felépítésű várost találtak, ami azt bizonyítja, hogy bő négy évezreddel ezelőtt a mai Pakisztán területén, az Indus folyó mentén egy uralkodó nélküli birodalom prosperált.

Különböző vallások békés együttélése és az azokat ötvöző hinduizmus

Az elmúlt kétezer év során az indiai szubkontinensen kifejlődött a vallási tolerancia kultúrája. A buddhizmus, a dzsainizmus és a szikhizmus mind Indiából erednek, a mogul hódítóknak köszönhetően pedig az iszlámot honosították meg a birodalomban. Miközben az 1500-as években Nagy Akbar, mogul király arra buzdította filozófusait, hogy találják meg a módját annak, hogy birodalma minden vallása békében létezhessen együtt.

A hinduizmus – a világ harmadik legnagyobb vallása – még ma is ezt a szemléletet tükrözi: hívői üdvözlik és felkarolják a más vallásokból származó szokásokat és hiedelmeket. A hindu hit sok ősi hiedelem összetett szintézise, gyakorlói nem is mint vallásként, hanem kulturális jelenségként gondolnak rá. Maga a „hindu” szó az Indus szóból származik, és a legjelentősebb templomok is a folyam mentén épültek. Ezek a templomok önmagukban is figyelemre méltó műalkotások, ám egyben évszázadok óta a kreativitás bölcsői is a szobrászatban, a költészetben, a dalban és táncban. Tulajdonképpen kulturális központok.

A vallási tolerancia, a sokszínűség és az egyenlőség jellemezte az Indus-folyó környékének kultúráját. Háborúkat és konfliktusokat is látott, de olyan örökséget hagyott maga után, amely talán az egész világon egyedülállónak mondható. Ezt tárja fel Az Indus kincsei – a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Az Indus kincsei

Az indiai szubkontinens: romantikus, távoli és rejtélyes. Pakisztán síkságaitól a Himalája lábáig, Észak-Indiától és Radzsasztántól a délen fekvő Tamil Naduig, az eltérő civilizációk, vallások és elképesztő tájak olvasztótégelye a Föld legnagyobb művészeti aranykorait tapasztalta meg. A sorozat három gazdag és részletes epizódban, három nagyon különböző nép, hely és dinasztia kincsein keresztül mutatja be az Indiai szubkontinens történetét, amelyek együtt formálták a modern Indiát: megismerhetjük az Indus-völgyének civilizációit, a Tamil Nadut – a templomok földjét,- és a Mogul birodalmat. India és Pakisztán lenyűgöző, izgalmas tájai drámai hátteret biztosítanak a sorozatnak, amely a művészetet, történelmet és úti beszámolókat használva meggyőző betekintést nyújt világunk eme rabul ejtő részébe.

Kapcsolódó műsorok