Blog

Slumach elveszett aranybányája: legenda vagy valóság?

A halott ember átka című új, 8 részes sorozatban, amelynek premierje január 5-én 21 órakor lesz a Viasat History műsorán, egy volt MMA harcos, egy aranyásó, egy bennszülött felfedező és egy legendás vadász egyesíti erejét, hogy végre megfejtse Slumach elveszett aranybányájának rejtélyét. Ritka felvételektől kezdve a kincses térképeken át titkos levelekig rejtélyes nyomok után kutatnak, hogy kiderítsék az igazságot, és talán, de csak talán előássák az elveszett aranyat. De mi ez a Slumach rejtély egyáltalán?

Azt mondják, hogy valahol mélyen a kanadai Pitt Lake, British Columbia hegyei között rejtőzik egy több milliárd dollárt érő tiszta aranyforrás. Ez a mese az emberi képzeletet felülmúló gazdagságról generációkon át öröklődik. Ez a 150 éves legenda leírja, hogy a hegyekben van egy arannyal borított patak: ez nem más, mint Slumach aranybányája.

De ki is volt ez a Slumach? Tények és népi pletyka keveredik személyével kapcsolatban. A legenda az 1800-as évek végén kezdődött, amikor egy csak Slumach néven ismert őslakos férfit bűnösnek találtak gyilkosságban, majd felakasztották New Westminsterben. Nem sokkal a halála után olyan pletykák kezdtek terjedni, hogy Slumach egy rejtett aranybányát fedezett fel a Pitt Lake melletti hegyekben. Az ismeretlen helyről időről időre aranyrögöket hozott haza, amelyekkel a helyi kocsmákban hencegett, de átkot is mormolt mindenkire, aki meg merné találni a bányáját. És az átok bevált: senki sem talált oda, és ha valaki mégis rálelt, nem volt ott arany. És ha megtalálta a bányát és az aranyat is? Soha nem jutott vissza a hegyekből.

Nincs sok bizonyíték, ami alátámasztaná ezt a történetet, de mindenképpen sok aranyásót kezdett vonzani a térségbe. Az 1930-as években több száz aranyvadász utazott a Pitt Lake-hez aranyat keresve, és sokan közülük valóban ott haltak meg. Mások azt állították, hogy aranyat találtak. Az 1970-es években például egy Stu Brown nevű erdész azt állította, hogy egy aranyrögökkel teli patakra bukkant, de soha többé nem tudott visszatalálni oda.

Tíz évvel Slumach halála után egy Walter Jackson nevű alaszkai bányász állította, hogy megtalálta a bányát. És el tudta mesélni a történetet – legalábbis annak egy részét. Visszatérése után súlyosan megbetegedett, halála előtt azonban levelet írt egy barátjának, amelyben leírta az állítólagos lelőhelyet. Ebben a levélben azt állította, hogy olyan alapkőzetet talált, amely sárga volt az aranytól. Több ezer rögöt gyűjtött belőle, némelyikük akkora volt, mint egy dió. A levelében azt állította, hogy az arany egy részét egy sátor alakú szikla alá temette, amelybe egy jelet vájtak. Ezt a követ természetesen soha nem találták meg.

Néhányan fogadkoztak, hogy az aranybánya története csak átverés. Fred Braches, egy helyi történész azt állítja, hogy az aranyról szóló legendát a Pitt Lake környéki helyiek találták ki, hogy magukhoz vonzzák az aranyásókat, mert ez jövedelmet és munkát biztosított az ottaniaknak. Tehát ez csak egy jól kidolgozott reklámkampány volt. Egy üzletkötő még a Slumach-aranyhoz vezető kincses térképet is felajánlott az érkező aranyvadászoknak. Fejenként 12,50 dollárt kért, és több ezret adott el belőle. Soha senki nem találta meg az X-et, amit a térképen jelöltek…

De még ma is vannak emberek, akik az elveszett bányát keresik. Úti beszámolókat osztanak meg egymással, és nyomokat cserélnek az interneten. És ez már nem az aranyról szól – legalábbis nem teljesen. Adam Palmer például, A halott ember átkának csapatának tagja 10 éven át üldözte a legendát. Az elmúlt évtizedben minden nyáron heteket szentelt a Pitt Lake melletti hegyek átkutatására. Számára pedig a vadászat izgalmáról és arról szól, hogy megpróbál megoldani egy évszázados rejtélyt. “Ha valaki megtalálja ezt az aranyat, akkor most egy csomó ember hőse lesz, akik már annyi éve keresik”. A halott ember átkában más tapasztalt kincskeresőkkel fog össze, hogy végre megtalálják Slumach elveszett aranyát – csak a Viasat History-n.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A halott ember átka: Az elveszett spanyol arany

A Viasat History legújabb dokumentumsorozatában az egykori MMA harcos és aranyásó, Kru Williams és a fiatal bennszülött felfedező, Taylor Starr csatlakozik a tapasztalt legendavadászhoz, Adam Palmerhez. Együtt próbálják megoldani Slumach elveszett aranybányájának rejtélyét. Ritka felvételeket és kincses térképeket, valamint titkos leveleket és szóbeli történeteket elemeznek, miközben a Csendes-óceán északnyugati részének mélyén elrejtett nyomok után kutatnak. A cél, hogy kiderítsék az igazságot, előássák az aranyat, és esetleg újraírják a történelmet!

Kapcsolódó műsorok