Blog

Vikingek: új megvilágításban a harcos nép

Mindenki hallott már a vikingekről. Ők voltak a „harcos nép”, akik óriási hatással voltak Európa különböző részeire. Híresek és hírhedtek voltak arról, hogy végig tombolták magukat a kontinensen: gyilkoltak, erőszakoskodtak és mindent elloptak, amit mozdítani tudtak. Most viszont új oldalukról ismerhetjük meg őket a Viasat History-nak hála, amely a márciusban útjára indítja a Viking Szezon nevű programsorozatát, melynek keretében két új dokumentumfilm is bemutatkozik Vikingek: Az igaz történet és Vikingek: Az elveszett királyság címmel. Cikkünkben bemutatunk néhányat ezen két új doksi felfedezései közül.

Nem, a vikingek nem a semmiből jelentek meg a 8. század végén

A történelem szerint az úgynevezett viking korszak a 8. század végén – egészen pontosan 793-ban vette kezdetét, amikor a vikingek megtámadták az angliai Lindisfarne szigetét. Megerőszakolták és legyilkolták a szigetlakókat, vagyonaikat elhurcolták, és a következő 300 évben tovább űzték ezt a „hagyományt”. Senki sem hallott róluk vagy találkozott velük ezelőtt – de tényleg így történt? Tényleg csak úgy felbukkantak volna a semmiből? A kép ennél sokkal árnyaltabb. Mivel a vikingek nem készítettek feljegyzéseket a múltjukról, a történészek sok-sok éven át csak megtippelni tudták azt, hogy a viking korszak mikor vette kezdetét – ezért is kötötték Lindisfarne-hoz –, de ez néhány éve megváltozott.

1852-ben egy viking hajó romjaira bukkantak egy nagy kőhalom – egy sír – mélyén a norvégiai Borre-ban. Páncélok, fegyverek, lovak maradványai, lószerszámok, ezüst és arany vette körül a hajót – már akkor nyilvánvaló volt, hogy egy gazdag ember vagy klán hajóját találták meg. A korát viszont csak másfél évszázaddal később, a mai kor technológiája segítségével tudták megállapítani, és a kutatók bizony azzal a felismeréssel szembesültek, hogy a sír 793-ban már több évszázados volt. Egy gazdag ember hajóját temették el itt jóval azelőtt, hogy a vikingek elkezdték volna kifosztani a környező országokat. Tehát a skandinávok hatalmi kultúrája már évszázadokkal a viking korszak beköszönte előtt létezett.

Az elmúlt évek során újabb és újabb bizonyítékok kerültek elő, melyek azt bizonyítják, hogy a vikingek már a 8. század vége előtt is prosperáltak. A leletek piacok és kereskedelmi központok létezésére mutattak rá, volt, ahol szénégető gödröket találtak, máshol a vasgyártás nyomaira bukkantak. Mindenféle eszközöket találtak a mindennapos használati tárgyaktól a luxuscikkekig, amikkel a vikingek kereskedtek. A harcos nép egy egész kereskedelmi hálózatot működtetett, és a különböző piacokat nem egyszerű utak, hanem hajóutak kötötték össze, amik olyan folyókon vezettek át, melyek közül néhány mára teljesen eltűnt. A vikingek egy virágzó közösségben éltek jóval azelőtt, hogy megjelentek volna Anglia partjainál.

A rabszolgaság intézménye népszerű volt a köreikben

A vikingek hamar rájöttek, hogy a rabszolgakereskedelem igen nyereséges üzlet, ezért számos klán erre szakosodott. A rabszolgák olcsó munkaerőt jelentettek a mezőgazdaságban, az ipari termelésben és az építkezésben. Még szép, hogy kereskedtek velük. De mivel ezekről sem maradt fenn írásos feljegyzés, elég nehéz behatárolni, hogy is zajlott pontosan a rabszolgakereskedelem Skandináviában. Ugyan találtak vasbéklyókat és láncokat, de ezek korát elég nehéz volt megállapítani és az sem biztos, hogy rabszolgákon alkalmazták őket. Szóval máshol kellett bizonyítékot keresni a rabszolgakereskedelemre.

Nagyjából akkor, amikor a vikingek elkezdtek fosztogatni Britanniában, Írország partjait is elérték. 841 táján már le is telepedtek a szigetországban, és egy mély vizű, védett természetes kikötőben létesítettek kereskedelmi központot. Ide kezdték el összegyűjteni a portyák során elfogott embereket. Az ír feljegyzések számos bizonyítékkal szolgálnak arról, hogy a vikingek embereket ragadtak el az otthonaikból. A 830-as, 40-es években még csak egy-egy embert ejtettek foglyul, a későbbiekben viszont rendesen felbátorodtak. Az egyik leglátványosabb esett 895-ben történt, amikor megtámadták Armaghot, az egyik legjelentősebb ír vallási központot, és 710 embert elhurcoltak. Volt úgy, hogy váltságdíjért cserébe raboltak el embereket, miután rádöbbentek arra, hogy jövedelmezőbb valakit egy pénzösszegért elengedni, mint elszállítani egy távoli rabszolgapiacra. Sőt, volt, hogy fejvadászként alkalmazták őket.

A szakértők szerint a Balti-tengeren, Svédország partjaitól nem messze lévő Gotland szigete egy fontos megálló volt a vikingek kereskedelmi hálózatában. A kutatók rengeteg ezüstöt találtak itt – sőt, több a viking korszakból származó ezüstre bukkantak itt, mint bárhol máshol, és ezek egy jelentős része az iszlám kalifátusokból származott. De hogy kerültek ide? A szakértők szerint az emberkereskedelem kiemelt fontossággal bírt a 8. és 9. században a vikingek és a kelet között, és a szálak Arábiáig vagy akár még messzebb is elértek. Senki sem tudja megmondani, mennyi embert hurcoltak el ír, britanniai vagy más európai otthonaikból, hogy aztán eladják őket rabszolgának a távol-keleti országokban.

Azt viszont most már tudjuk, hogy Borre és más viking telephelyek már jóval Lindisfarne előtt prosperáltak, és úgy tűnik, a gazdagság nem csupán fosztogatásból származott, hanem egy széles körű kapcsolatokat kiépítő fejlett kereskedőtársadalom eredménye. Ilyen és ehhez hasonló titkokat rejteget még a Vikingek: Az igaz történet és a Vikingek: Az elveszett királyság, melyek a Viking Évad keretében debütálnak márciusban minden péntek este 21 órakor a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Viking szezon

Vikingek: Az igaz történet | Premier: március 3. 21:00 és 22:00

A Viasat History legújabb, kétrészes sorozata sok mindent megkérdőjelez azzal kapcsolatban, amit a nagy északi “harcos fajról” tudni vélünk. Informatív, de mindenekelőtt szórakoztató módon mutatja be a legújabb elméleteket és régészeti bizonyítékokat, amelyeket egy skandináv szakértőkből álló kiváló csapat gyűjtött össze. A modern technikák és berendezések rendkívüli fejlődése a történelmi kutatás új, inspiráló korszakát hirdette meg, és lehetővé tette, hogy új szemmel nézzünk a múltra. Most a vikingeken a sor, hogy reflektorfénybe kerüljenek!

Vikingek: Az elveszett királyság | Premier: március 10. 21:00

2018. Gjellestad, Norvégia – a régészek életük legnagyobb felfedezéséhez kerülnek közelebb: egy 20 méter hosszú, 1200 éves viking temetkezési hajót találnak. Vajon ki rejtőzik a sírban? Gjellestad az egyik legrégebbi viking település, de vajon mit árulhat el ez a koporsó a nép mindennapi életéről, hiedelmeiről és hagyományairól? A Viasat History dokumentumfilmjének forgatóstábja exkluzív lehetőséget kapott a régészeti ásatás megörökítésére, így egyrészről a legmodernebb technológiáknak, másfelől a moziba illő dramatizált rekonstrukcióknak, és természetesen a korszak nagy szakértőinek köszönhetően újra életre kelhet ez a hihetetlen helyszín, a falusiak, a kézművesek és a harcosok! A felvételek lépésről lépésre követik a rendkívül ritka ásatást, hogy kiderüljön, kik rejtőznek immár több mint ezer éve ebben a titokzatos viking koporsóban.

Kapcsolódó műsorok