Blog

Megtalálták Boudica, az elveszett királynő sírját?

Wales távoli nyugati részén egy új felfedezés nemcsak Britannia római hódításának történetét változtathatja meg, hanem feltárhatja az ősi kelták híres elveszett királynője, Boudica nyughelyét is. A kelták sírjának titkai című új dokumentumfilmben, amelynek premierje február 20-án, hétfőn este 9 órakor lesz a Viasat History műsorán, egy régészcsapat exkluzív hozzáféréssel követi a sír feltárását, és a legújabb CGI és drámai rekonstrukció segítségével elmesélik a nagy harcosnő történetét is. Cikkünkben rávilágítunk Nagy-Britannia legnagyobb hősnőjére, és arra is, hogy milyen titkok rejtőzhetnek a sírban, ami az övé lehet.

Ki volt Boudica, a kelták elveszett királynője?

Az első század a brit történelem egyik legerőszakosabb időszaka volt – különösen, amikor a rómaiak Kr. u. 43-ban megérkeztek Britanniába. Megrohamozták a partjait, bevonultak Dél-Britanniába, és végül átvették az uralmat a kelták földjei felett. Ám egy lázadó királynő feltámadt a hamvaiból, és visszavágott. A rómaiak nem voltak hajlandók elismerni őt vezetőnek – mert nő volt -, ezért rabszolgasorba taszították a népét, nyilvánosan megkorbácsolták és megerőszakolták a lányait.

De ez nem törte meg Boudicát. Heves kelta harcosokból álló sereget toborzott, és hírhedt szekerén harcba vezette őket a római ellenséggel szemben. A legendák szerint magas és vad volt, a legvörösebb hajjal, ami csak létezett. Megjelenése félelmetes volt. Sikerült elpusztítania Colchestert, a római Britannia fővárosát, majd Londont, és közben 70-80 ezer embert ölt meg. Boudicát végül a Paulinus vezette római sereg győzte le. A királynő megmérgezte magát, hogy elkerülje az elfogását, majd elveszett. Nem tudjuk sem azt, hogy hol zajlott ez a csata, sem azt, hogy hol temették el. Egy új walesi ásatás azonban változtathat ezen.

Lehet, hogy ez Boudica sírja?

Mike Smith több mint 40 éve kutatja fémdetektorával Wales mezőit ereklyék után kutatva. 2018-ban talált valamit – egészen pontosan három darab díszes fémművet, és amikor ezeket a tárgyakat elküldte a Walesi Nemzeti Múzeumba, még nem is sejtette, hogy ez lehet élete lelete. Kiderült, hogy egy 2000 éves lóhám darabjairól van szó, amelyek a valaha Nagy-Britanniában talált legszebb példányok közé tartoznak.

A régészek tehát úgy döntöttek, hogy visszamennek a helyszínre, és néhány nap ásás után valami váratlan került a felszínre: két kerék rozsdás felnije. Ez csakis egy szekér lehetett! És nem csak egy kétkerekű járművet találtak: egy 2000 éves sírt is feltártak. A szekerek ebben a korban a státusz és a gazdagság egyedülálló szimbólumai voltak, így aki ott volt eltemetve, az egy megbecsült vezető volt. De ki lehetett ez a személy?

Mike Smith eredeti leletének színe piros volt, és úgy vélik, hogy ez a szín ebben az időben a háborúskodást szimbolizálta. Magának a szekérnek vas és bronz elemei vannak – egy csap, amely a kereket a tengelyhez tartja -, és ez a minőségi anyag további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy tulajdonosa magas státuszú személy volt, valószínűleg a közösség vezetője, aki háborúban állt egy ellenséges erővel, valószínűleg a rómaiakkal.

A régészeknek egy kard, egy lándzsa és egy tőr egy részének maradványait is sikerült kiásniuk, a temetkezési helytől nem messze pedig egy elveszett erőd maradványaira bukkantak, amely egy ellenséges erővel szembeni utolsó támaszpont lehetett. A leghátborzongatóbb felfedezést azonban néhány nagyméretű lapos kő szolgáltatta, amelyeket a szekérsír körüli több gödörben találtak. Minden egyes kövön fekete folt volt, és miután a csapat megvizsgálta őket, rájött, hogy ezeket a foltokat oszladozó testek okozták – némelyikük egy gyermeké. Tehát nemcsak egy magas rangú személy sírját találták meg, hanem valószínűleg egy családi dinasztia temetőjét.

Ez a bizonyíték azt bizonyítja, hogy ez a temetkezési hely ikonikus volt, és a későbbi generációk a következő években – sőt évtizedekben – visszajöttek, hogy eltemessék halottaikat. A sírok pontos dátumát még nem sikerült meghatározni, de arra utalnak, hogy ezt a helyet még jóval a szekértemetés után is használták. És vajon ez volt Boudica sírja? Sajnos nem valószínű: a kard és a lándzsa arra utal, hogy ez egy harcos férfi temetkezési helye volt, nem pedig egy nőé, mivel a nők nem viseltek fegyvert. Boudica azonban nem volt átlagos nő… Róla és Britannia vadnyugati részének erről a rejtélyes sírjáról többet megtudhat A kelta sír titkai című filmből a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A kelta sír titkai

Egy walesi birkafarmon titokzatos ókori tárgyak kerültek elő, így szakemberek érkeztek a területre egy komolyabb feltárás érdekében. A régészcsapat az ásatások során egy kelta harcos sírjára bukkant, akit egy gazdagon díszített szekérrel temettek el – ez a szertartás az angol történelem egyik legvéresebb időszakában volt jellemző. A temetkezési helynél egy rég elfeledett hegyi erdő nyomait is megtalálták, és ez még mindig nem minden! A dokumentumfilm bemutatja, mi mindenre bukkantak még a farmként használt terület alatt.

Kapcsolódó műsorok