Blog

Történelmi döglött akták: megoldani akár többezer éves bűneseteket

A régmúlt haláleseteit sokszor felületesen vizsgálták ki, majd az aktákat is így zárták. Amikor azonban a titkosítás ideje lejár, és immáron friss technológiák, valamint széleslátókörű szakértők segítségével újravizsgálják a történéseket, több eset is új perspektívát kap. 2021. február 7-én 21 órától kerül a Viasat History műsorára a Történelmi döglött akták című dokumentumsorozat, amely ilyen eseteket tanulmányoz. Körbejárja például a kérdéskört, hogy ha Van Gogh valóban önkezével vetett véget életének, akkor a pisztoly miért nem hagyott lőpornyomot az ingjén, vagy hogy vajon tényleg öngyilkos lett-e Marilyn Monroe. A műsor házigazdája a Marvel-filmekből ismert Florence Kasumba!

Marilyn Monroe: Egy ikon rejtélyes halála

A 20. század egyik legnagyobb filmes ikonjának korai halálát a mai napig kérdőjelek veszik körül. Tényleg végzett volna magával 36 éves korában, vagy egy összeesküvés áldozata lett, melyhez Kennedy elnöknek is köze volt? Monroe-t 1962 augusztusában találták meg holtan az apartmanjában: a sebtében elvégzett boncolás szerint túladagolta magát. Egyes feltételezések szerint azonban az ikon nem öngyilkos lett, hanem Bobby Kennedy vagy a maffia ölette meg.

A legújabb teóriák szerint a színésznővel akkori feltételezett szeretője, Dr. Ralph Greenson végzett. Ezt a teóriát egy titokzatos doboz támasztja alá, amit 2019-ben találtak az UCLA könyvtárában. Ez a doboz olyan aktákat tartalmazott, melyeket Greenson állított ki Monroe-ról, és amik tartalmát meglelésüket követően azonnal titkosították húsz évre, ezáltal tovább erősítve a gyanút. Greenson volt az, aki megtalálta a színésznő holttestét, és sokan azt gyanítják, hogy ő adagolta túl a színésznőnek a barniturátot, ami az életébe került. A Történelmi döglött akták új bizonyítékok feltárásával, új interjúkkal és Monroe halála helyszínének bejárásával próbálja leszűkíteni a lehetséges elkövetők körét, miközben a 60-as évek Hollywoodjáról is átfogó képet nyújt.

III. Richárd tényleg megölte két unokaöccsét, hogy megkaparintsa a trónt?

A történelem egyik legősibb, eltűnt személyhez köthető ügye III. Richárd két unokaöccséhez, V. Eduárdhoz és Richárd yorki herceghez köthetők, akiknek 1843-ban veszett nyomuk. A testvérpárt Richárd gloucesteri herceg záratta be a Towerbe, mikor apjuk, IV. Eduárd angol király elhalálozott. Richárd ezt követően királlyá koronáztatta magát, a 12 éves Eduárdról és a 10 éves Richárdról pedig soha többé nem hallott senki. Vajon mi történt velük?

Dominic Mancini, a XV. században élt történész feljegyzései szerint III. Richárd megölette a két herceget. Egy Titulus Regius nevezetű dokumentum szerint Richárd törvénytelennek nevezte a két fiút és a Towerbe száműzte őket, ahol aztán végeztek velük. A Történelmi döglött akták kutatói azonban egy olyan információhoz jutottak, ami szerint Richárd és Eduárd nem haltak meg 1483-ban. Egy bírósági dokumentum említést tesz egy bizonyos Perkin Warbeckről, aki 1495-ben azt állította magáról, hogy ő az egyik eltűnt herceg és magának követelte a trónt. Az akkori király, VII. Henrik csalónak bélyegezte a férfit és kivégeztette őt. Egy másik dokumentum szerint III. Richárd 1484-ben még pénzt küldött a hercegeknek, szóval talán Warbeck mégsem hazudott.

A talányt tovább bonyolítja, hogy 1647-ben találtak a Tower fehér tornyában egy fából készült koporsót benne két gyerek csontvázával. Ha ezekből a maradványokból lehetne DNS-mintát venni, azzal közelebb kerülhetnénk a megoldáshoz, ugyanis a Döglött akták az egyik oknyomozó történésznek sikerült mintát szereznie a hercegek leszármazottjaitól, amivel csak össze kéne vetni ezeket – vagy még inkább Warbeckét, egyezés esetén ugyanis választ kapnánk egy bő 500 éves kérdésre. Az igazság, ahogy mondani szokták, karnyújtásnyira van.

Ez csupán néhány híres és hírhedt eset a múltból, melyet a Történelmi döglött akták körbejár, hogy régi bizonyítékok új szemszögből való megvizsgálásával, illetve új nyomok feltárásával megoldást találjon azokra a rejtélyekre, melyek több évtizedesek vagy akár többezer évesek – kizárólag a Viasat History műsorán.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Történelmi döglött akták

Ez a történelem bűnügyi rejtélyeivel foglalkozó sorozat a titokzatos gyilkosságok fordulatait a történelem leginkább zavarbaejtő haláleseteinek górcső alá vételével kombinálja; újra vizsgálat alá vonja a legfontosabb gyilkossági ügyeket a legmodernebb törvényszéki eljárások és régészeti módszerek segítségével. A sorozat nézeteink felülvizsgálatára késztet ezeknek az előkelő áldozatoknak az életét és a korszakokat illetően; utunk az ókori Egyiptom III. Ramszesz fáraójától a reneszánszbeli Olaszországon, a Mediciek idején át egészen Hollywood aranykoráig, Marilyn Moonroe idejéig tart. A sorozat házigazdája a nemzetközi hírnevet szerzett Florence Kasumba színésznő – aki minden gyanúsítottat és az esetekkel kapcsolatos elméletet megvizsgál; felfedezi a bűnügyi tetthelyek virtuális rekonstrukcióját, elemzi a törvényszéki bizonyítékokat, és igazi bűnügyi szakértőkből álló csapatot hív össze, hogy bűnügyi laborjában elkülöníthesse a tényleges bizonyítékokat a népszerű mítoszoktól.

Kapcsolódó műsorok