Blog

Páratlan utazás az UNESCO világörökségi kincseinek nyomában

Az UNESCO világörökségvédő programját 1972-ben alapították. Ha egy helyszín bekerül a programba, biztosak lehetünk abban, hogy bolygónk és az emberi civilizáció páratlanul értékes és pótolhatatlan helyszínéről van szó. A lovaggá ütött cambridge-i történész, Christopher Clark nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy körbeutazza a Földet, hogy felkutassa az UNESCO világörökségének helyszíneit, és a Bolygónk kincsei sorozatban bemutassa számunkra a világ páratlan csodáit. A hat epizódban bejár Kairótól és Velencétől kezdve Párizson át egészen Mumbai-ig és Quito-ig számos lenyűgöző helyszínt, és megmutatja, miért olyan páratlan kincsei ezek az emberiségnek. A Bolygónk kincsei hat epizódja augusztus 8-tól látható a Viasat History műsorán. Most pedig bepillantunk a sorozat néhány páratlanul izgalmas helyszínébe.

Afrika és az Abu Szimbel-i templomok

A II. Ramszesz parancsára emelt több ezer éves templomegyüttes kis híján víz alá került a múlt század hatvanas éveiben, amikor Egyiptomban gigászi gátat építettek, hogy a Nílus víze segítségével áramot termeljenek. A gát hatására hatalmas tó keletkezett, a történészek pedig kétségbeesetten nézték, amint víz alá süllyedhet ez a páratlan világtörténelmi örökség. Ekkor lépett közben az UNESCO, és ötven ország pénzügyi támogatása segítségével egy gigászi projekt részeként elköltöztették és újraépítették a templomokat egy 64 méterrel magasabban fekvő helyen. A templomok több mint ezer kődarabból álltak, és kövenként több mint 30 tonnát nyomtak, így az áthelyezésük egy elképesztően ambiciózus, de sikerrel végződő építészeti vállalkozás volt.

Európa és a Kew Gardens

A London délnyugati részén fekvő Kew Gardens botanikus kertben 180 000 növényfaj él, amiből 1300 veszélyeztetett. Ez ma a földkerekség legnagyobb botanikus kertje. A 18. század óta a világ minden tájáról szállítottak ide a növényeket, hogy aztán kutatók sora tanulmányozhassa őket. Részben az itt végzett tanulmányok vezettek ahhoz, hogy teanövényt kezdtek termeszteni Cejlonban vagy éppen kávébabot Dél Amerikában, tehát a Kew Gardensben folyó munka a világ étkezési kultúrájára is komoly hatással volt. A Fungáriumban 1,25 millió szárított gombaféle található, a Herbáriumban pedig nagyjából 7 millió préselt növényfajtát tartanak számon: ezt a gyűjteményt 300 év alatt szedték össze, de a gyűjtemény ma már annyira szerteágazó, hogy pontos nyilvántartásuk nincs róla. A magtáruk elképesztően fontos szereppel bír, mert ha egy növényfajta a világban a kihalás szélére kerül, az itt tárolt magok segítségével megpróbálhatják újra elterjeszteni.

India és Elephanta szigetének sziklába vájt barlangtemplomai

Az indiaiak nyolcvan százaléka hindu vallású, és az ország spirituális életének egyik kiemelten fontos helyszíne a Mumbaiból komppal megközelíthető Elephanta-sziget. Itt eredetileg egy hat barlangtemplomból álló komplexum állt, de az idők során ebből három súlyosan megrongálódott, így ma a látogatók előtt már csak három templom áll nyitva, melyeket a 6-7. század környékén emeltek Shivanak, akinek a legnagyobb szobra itt hat méter magas. Shiva-t háromarcúan ábrázolják, mert úgy tartják, hogy az egyik legfontosabb hatalmasságuk egyszerre teremtett, megóvott és rombolt, mert a világ harmóniája egyesült benne. A templomok oszlopai szimbolizálják az univerzumot, amit Shiva megsemmisít a kozmikus táncával, hogy később újjáépíthesse azt.

Latin Amerika és Ecuador fővárosa, Quito

Quito, Ecuador fővárosa, az első város, ami felkerült az UNESCO világörökségi listájára még 1978-ban. 3000 méterrel a felszín fölött fekszik, vulkánok közelében. Alexander von Humbolt német kutató 6200 új növényfajtát katalogizált a környéken. Humboldot igazi hősnek tartják errefelé, mert például Kolumbusszal ellentétben ő nem hódítani érkezett, hanem barátsággal, és az volt a célja, hogy megismerje a helyet, és nem az, hogy leigázza azt. Az inka birodalom templomaira a spanyol hódítók építészeti stílusa telepedett rá a 16. század óta. A templomokat sokszor vulkáni kőből építették. A jezsuita La Compania templomhoz például héttonnányi aranylemezt használtak fel. Az építészetben mór, flamand és olasz stílusjegyeket is találni Quito óvárosába. A legjellemzőbb építészet itt a quitói barokk, ami számos stílusjegyet egyesít magában. Quito-n pont áthalad az egyenlítő, ezért a város egy pontján állva az egyik lábunk a föld északi, míg a másik lábunk a föld déli részén lehet egyazon pillanatban.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

Bolygónk kincsei

Az UNESCO világörökségvédő programját 1972-ben alapították. Ha egy helyszín bekerül a programba, biztosak lehetünk abban, hogy bolygónk és az emberi civilizáció páratlanul értékes és pótolhatatlan helyszínéről van szó. A lovaggá ütött cambridge-i történész, Christopher Clark nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy körbeutazza a Földet, hogy felkutassa az UNESCO világörökségének helyszíneit, és a Bolygónk kincsei sorozatban bemutassa számunkra a világ páratlan csodáit. A hat epizódban bejár Kairótól és Velencétől kezdve Párizson át egészen Mumbai-ig és Quito-ig számos lenyűgöző helyszínt, és megmutatja, miért olyan páratlan kincsei ezek az emberiségnek. A Bolygónk kincsei hat epizódja augusztus 8-tól látható a Viasat History műsorán.

Kapcsolódó műsorok