Blog

Modern technológiával és tudományokkal a Bermuda-háromszög rejtélyeinek nyomában

Az Ördög-háromszögeként is ismert Bermuda-háromszög egy hatalmas nyíltvízi terület, amit a térképen Miami, Puerto Rico és a Bermuda-sziget közti terület rajzol ki. Az Atlanti óceán e vidéke igazi földi paradicsom korallzátonyokkal, rózsaszín homokkal, fantasztikus élővilággal és különleges éghajlati jelenségekkel. A területről azonban mégsem a trópusi mennyország képére asszociálunk először, hanem a vad és kiismerhetetlen óceánra, ami az idők során számos hajót és repülőgépet nyelt el, többet közülük rejtélyes és megmagyarázhatatlan módon. Biztosan megmagyarázhatatlanok ezek a jelenségek? A Viasat History január tizedikén induló háromrészes sorozata, A Bermuda-háromszög titkai bizonyítja, hogy a modern tudományok és a megfelelő szakemberek kombinációjával még a legnagyobb rejtély sem marad rejtély többé.

A Cyclops haditengerészeti szénszállító rejtélye

A mai napig az amerikai haditengerészet legnagyobb emberveszteséggel járó eltűnésének számít a Cyclops teherhajó 1918-as, rejtélyes eltűnése, mely során 309 ember veszett oda. Az idők során számos elmélet született a hajó rejtélyére egy német tengeralattjáró torpedójától kezdve a kapitány árulásáig, aki átadhatta a Cyclopsot a németeknek, csakhogy a University of Southhampton kétmillió literes vizestartályában nem szóbeszédek, hanem a tudomány segítségével rántották le a leplet a rejtélyről. Az egyetem különleges kutatóközpontját a hajótudományoknak szentelték. Itt azt tanulmányozzák, hogyan hat a tenger viselkedése a hajótestekre, és milyen design szükséges ahhoz, hogy egy hajó a lehető legellenállóbb legyen a testét a nyílt vízen érő erőhatásokkal szemben. Az itt dolgozó szakemberek szerint a Cyclops egy lapos aljú hajó volt, és a tervezésénél a biztonságnál fontosabb szempont volt, hogy minél több rakomány férjen el benne. Ráadásul az eltűnése idején bizonyítottan csak az egyik motorja működött, túl nagy volt a rakománya és a korabeli időjárásjelentések szerint az útja során viharzónába került. Sokáig azért tartották valószínűtlennek a viharban történt elsüllyedést, mivel a Cyclops egyike volt az első hajóknak, amik modern rádióval bírtak, mégsem jelentkeztek, hogy bajba kerültek volna. A southhamptoni szakemberek szerint azonban minden valószínűség szerint egy több vihar találkozásából született szörnyhullám közepébe kerülhettek, ami egy pillanat alatt volt képes kettétörni a hajótestet, és ezután olyan gyorsan süllyedt el a hajó, hogy már a vészjelzés leadására sem volt idő.

Hurrikánkutató-központ és a fekete dobozok jövője

A sorozat alkotói szakemberek hada segítségével bizonyítják, hogy még a legtitokzatosabb tragédiák mögött is triviális okok, többnyire időjárási események és/vagy emberi hibák húzódnak meg. A Bermuda-háromszög a bolygónk egyik legviharosabb területe, évente átlagosan 130 nagyobb viharral kell itt számolni, ráadásul az év felében pusztító hurrikánok megjelenésére is számíthatunk. Az ilyen extrém időjárás még egy mai repülőnek is gondokat okozhat, nemhogy egy hatvan-hetven évvel ezelőttinek. A tudósok szerint a Bermuda-háromszög tragédiáinak nagy részéről az tehet, hogy kevésbé képzett, felkészületlen emberek irányítottak hajókat vagy vezettek repülőket egy olyan környéken, ami a vad trópusi viharaival még a legképzettebb hajóskapitányokat és pilótákat is próbára tudja tenni. A sorozat készítői ellátogatnak Miamiban a világ egyetlen hurrikánkutató központjába, ahol egy gigászi tartályban egy 1400 lóerős szélgép segítségével imitálják a hurrikánok pusztító hatását, pilóta-kiképzők segítségével pedig arra is fényt derítenek, hogy milyen egyszerű akár egyetlen műszer meghibásodása után is teljesen eltévedni az óceán fölött.

Számos izgalmas információt osztanak meg velünk:

1. A hurrikánok mozgását ma már pontosan tudják előre jelezni, az erejét azonban még mindig nem. A hurrikán ereje ugyanis gyorsan változik, és ami reggel még egy kezelhető, egyes erősségű hurrikán volt, estére már ötös, mindent elpusztító hurrikánná változhat. A tudomány következő áttörése lesz, amikor már nemcsak az érkezését, hanem az erejét is meg tudják pontosan jósolni.

2. A repülőgépek fekete dobozai (amik a valóságban inkább narancssárgák, hogy az utánuk kutató búvárok könnyebben megtalálhassák őket) már ma is sokat segítenek a rejtélyes balesetek utáni kutatásnál, azonban máig előfordul, hogy nem találnak rá, ezért csak találgatni lehet. A sorozatban bemutatják, hogy a következő generációs fekete doboz már egy felhőbe fogja azonnal továbbítani a legfontosabb adatokat, és ez a technológia örökre véget vethet a megmagyarázhatatlan eltűnéseknek.

3. A Bermuda-háromszög titkai alkotói meteorológusok segítségével mutatják be a világ egyik legveszélyesebb természeti jelenségét, a légzuhatagot, ami a hideg és meleg levegős áramlatok találkozásából születik meg, és olyan erős szélhatással jár, hogy bármit el tud pusztítani.

4. A rejtélyes, üres kísértethajó-észlelések legendáját is leleplezik: mögötte egy rendkívül ritka, de ebben az éghajlati övben időnként mégis előforduló légi jelenség, a tengeri délibáb áll.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A Bermuda-háromszög titkai

Az igazság nyomába eredünk a világ egyik legismertebb rejtélyéről, az Atlanti-óceánban található, Bermuda-háromszögként ismert területről, ahol hajók és repülőgépek tűntek el nyomtalanul. A műsorvezetők, Rick Edwards és Ortis Deley a három epizódban világhírű intézmények szakértőit keresik fel az Atlanti-óceán mindkét partján, hogy tudományos magyarázatot keressenek a háromszög leghírhedtebb és legmeghökkentőbb történeteire.

Kapcsolódó műsorok